Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δεν ανοίγει η ΕΡΤ!

Δικαιωμένο δηλώνει το Μαξίμου από την απόφαση του ΣτΕ – Επιλέγει ενδιάμεσο σχήμα αντί της επαναλειτουργίας που θέλουν Βενιζέλος και Κουβέλης.

FOSPHOTS
FOSPHOTS

Παρά την προσωρινή εκτόνωση και το «άνοιγμα» Σαμαρά προς τους εταίρους του, η διελκυστίνδα σχετικά με την ΕΡΤ αναμένεται να συνεχισθεί ενόψει και της αυριανής νέας κρίσιμης συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «διαβάζουν» διαφορετικά την απόφαση Μενουδάκου.

Ο μεν πρωθυπουργός ως επιβεβαίωση της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών της και για απόλυση του συνόλου του προσωπικού της, οι δε πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως πρόκριμμα επαναλειτουργίας των καναλιών.

Το Μαξίμου προσανατολίζεται στη λειτουργία ενός ενδιάμεσου σχήματος, με τη μορφή δημόσιας υπηρεσίας εντός του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα προχωρήσει άμεσα στην εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στις συχνότητες που κατείχε η ΕΡΤ και πλέον έχουν περιέλθει στη διαχείριση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το πρόγραμμα θα είναι, αρχικά, από το αρχείο της ΕΡΤ ενώ θα επιδιωχθεί να υπάρξει και ένα υποτυπώδες ενημερωτικό πρόγραμμα μέχρι τη συγκρότηση του νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, συνεπώς, καλούνται την Τετάρτη είτε να αποδεχθούν την κυβερνητική πρωτοβουλία, ακόμη και δια της ανοχής τους, είτε να επιμείνουν στη θέση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ οδηγώντας την κυβέρνηση σε ρήξη.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, πλην της «καταδίκης» από το ΣτΕ του «μαύρου» στις οθόνες της τηλεόρασης, η απόφαση είναι απολύτως θετική για την κυβέρνηση καθώς:

  • δεν αμφισβητεί το πρώτο άρθρο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για διάλυση της ΕΡΤ
  • δεν επιβάλλει επαναλειτουργία αλλά μόνον κάλυψη των υπηρεσιών που η ΕΡΤ παρείχε μέχρι τη συγκρότηση του νέου φορέα
  • δεν ακυρώνει το άρθρο 3 της ίδιας απόφασης Στουρνάρα – Κεδίκογλου για την ΕΡΤ, με το οποίο απολύεται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, σχεδόν 2.700 εργαζόμενοι, και έτσι ικανοποιείται και ο στόχος των απολύσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους
  • δεν αμφισβητεί, τέλος, τη νομιμότητα της μεταβίβασης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ στο Δημόσιο

Πρόκειται για όσα «διαβάζουν» στην απόφαση Μενουδάκου οι επιτελείς του Μαξίμου και τους κάνουν να νοιώθουν ικανοποιημένοι. Διότι, η βασική επισήμανση του δικαστή ότι, δηλαδή, η κυβερνητική κίνηση συνιστά άμεση παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος αποτελεί ηχηρό ράπισμα για την κυβέρνηση…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By