Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση ο Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μένει εντός των τειχών, στηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο τον Α. Σαμαρά και αναμένει να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη ως εγγυητής της σταθερότητας 

venizelos-660_67

Τη στιγμή που πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν με σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση επειδή υπολογίζουν ότι η υπόθεση Μπαλτάκου θα παρασύρει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει να συνεχίσει ως δίδυμο που θα εγγυηθεί την κυβερνητική συνοχή με τον Αντώνη Σαμαρά, ταυτίζοντας τη συνέχιση της δικομματικής κυβέρνησης με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ  την ώρα που σενάρια περί τριπλών εκλογών επανέρχονται στο προσκήνιο και επιλέγει να συμβαδίσει με τον πρωθυπουργό σε μία φάση που η αποκάλυψη της ακροδεξιάς ταυτότητας της ΝΔ δημιουργεί ήδη συμμαχίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είναι προσεκτικός βεβαίως ο κ. Βενιζέλος, μιλά και πάλι δημοσίως για την προγραμματική συμφωνία, οι πληροφορίες λένε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκει αδύναμη τη ΝΔ και πιέζει για να καταλάβει μεγαλύτερο χώρο στη λήψη αποφάσεων εντός της κυβέρνησης, στέλνοντας ακόμα τρία βασικά μηνύματα:

Πρώτον, ότι η επιλογή για να μην καταστεί η πολιτική ζωή της χώρας και εν προκειμένω η κυβέρνηση όμηρος του νεοναζιστικού κορφώματος της Χρυσής Αυγής είναι η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς στις ευρωεκλογές.

Δεύτερον, η Χρυσή Αυγή ήταν και παραμένει εγκληματική οργάνωση, η Δικαιοσύνη συνεχίζει να τη «δένει» με παράνομες υποθέσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Τρίτον, πολιτικές δυνάμεις (σ.σ. εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να υιοθετούν τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής περί σκευωρίας, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Συμπερασματικά, ο κ. Βενιζέλος έδειξε πως θεωρεί μεγαλύτερο θέμα τη συνέχιση της πορείας της δικομματικής κυβέρνησης από την κριτική που δέχεται ήδη το ΠΑΣΟΚ ότι ανέχεται να συνεργάζεται με ακροδεξιούς και κατά σύστημα συνομιλητές της Χρυσής Αυγής. Θα τον ακολουθήσουν τα στελέχη του;

Σε σύσκεψη που έγινε χθες βράδυ για τις δημοτικές εκλογές, συζητήθηκε το θέμα της στάσης του ΠΑΣΟΚ ενόψει της σημερινής συνάντησης Βενιζέλου- Σαμαρά. Όσοι συμμετείχαν, είπαν στον κ. Βενιζέλο ότι πρέπει να βγει σκληρά, να μην φανεί ότι ανέχεται τέτοιες καταστάσεις για να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό. Συμφωνήθηκε ακόμα ότι μία σαφής ένδειξη αποδοκιμασίας της ακροδεξιάς κατρακύλας της ΝΔ θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να βγει δημοσίως και να συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, στη λογική ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή το πρωί έξω από το Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δεν ακολούθησε αυτές τις εισηγήσεις. Αναφέρθηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αλλά προανήγγειλε διμέτωπο (από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό) εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Προστάτεψε την πολιτική του σχέση με τον Α. Σαμαρά και προσπάθησε να δώσει χαρακτήρα εγχειρήματος εθνικής ανάγκης στην απόφαση συνέχισης της συνεργασίας με τη ΝΔ. Κάπου εκεί εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ για εθνικούς λόγους, μπορεί να συνεργάζεται ακόμα και με ακροδεξιούς, καθώς αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε όταν υπενθύμισε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ή μάλλον, όχι, ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ μόνο γι΄ αυτό. Αλλά για να θυμίσει ότι με τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη – όπως και εκείνος σήμερα με τον ακροδεξιό Τ. Μπαλτάκο – το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης, με πρόεδρο του κόμματος τον Γ. Παπανδρέου.Και με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει και στον πρώην πρωθυπουργό που σήμερα προτείνει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση λόγω Μπαλτάκου…

Γιάννης Καμπουράκης