Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δεν αρέσει πλέον στους Έλληνες η ΕΕ

Αρνητική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τo 54% των Ελλήνων πολιτών, ενώ το 72% δεν εμπιστεύεται το θεσμό της ενωμένης Ευρώπης

passport_eu796
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες εμφανίζονται εκτός από δυσαρεστημένοι, και οι περισσότερο απαισιόδοξοι από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η Ε.Ε. οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ωστόσο, παρά την παρατεταμένη αρνητική συγκυρία, το 62% της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, και κατ” επέκταση υπέρ του ευρώ.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, η έρευνα, που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2013, δείχνει ότι το 71% των Ελλήνων εκφράζει το φόβο ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ποσοστό που είναι και το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στους πολίτες των κρατών μελών, με τους Κύπριους να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με ποσοστό 87%.

Όσον αφορά τις επιτυχίες της Ε.Ε., οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, σε ποσοστό 60% έναντι 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς και η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών, σε ποσοστό 53%, αποτελούν τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα της Ενωμένης Ευρώπης.

By