Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν βρήκαν τον «σταυρό» τους έλληνες ευρωβουλευτές

Ούτε ένας έλληνας ευρωβουλευτής της περιόδου 2009 – 2014 δεν επανεξελέξη. Η ομάδα των ελλήνων ευρωβουλευτών ανανεώθηκε πλήρως

european_parliament640

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή, ο οποίος δεν θα ανανεώσει τη θητεία του.

Πλήρης είναι η ανενέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας καθώς κανένας από όσους διετέλεσαν ευρωβουλευτές την περίοδο 2004 – 2009 δεν επανεξελέγη:

Η Μαριέττα Γιαννάκου διαφώνησε με τη σταυροδοσία στις ευρωκλογές και δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, η Ρόδη Κράτσα ήταν υποψήφια αλλά δεν εκλέγεται, ο Γιώργος Παπαστάμκος και ο Κωνσταντίνος Πουπάκης δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν υποψήφιος με τις Γέφυρες αλλά δεν επανεξελέγη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ηττήθηκε στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Παπανικολάου εκλέχθηκε δήμαρχος Γλυφάδας και ο Γιάννης Τσουκαλάς δεν συμμετείχε.

Το ΠΑΣΟΚ Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχε στείλει στην Ευρωβουλή τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τον αντικετέστησε αργότερα ο Σπύρος Δανέλλης), Συλβάνα Ράπτη, Σταύρο Λαμπρινίδη (τον αντικατέστησε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Δρούτσας), Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργο Σταυρακάκη, Μαριλένα Κόππα, Άννυ Ποδηματά και Κρίτωνα Αρσένη.

Από αυτούς κατέβηκε στις εκλογές μόνο η Συλβάνα Ράπτη η οποία «τερματίζει» τέταρτη.

Ωστόσο, στις ευρωεκλογές αυτές κατέβηκαν υποψήφιοι και οι Κρίτων Αρσένης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επανεκλέγεται αλλά και η Μαριλένα Κοππά η οποία κατέβηκε με την ΔΗΜΑΡ η οποία δεν βγάζει κανέναν ευρωβουλευτή.

Πλήρης η ανανέωση και στο ΚΚΕ καθώς το 2009 είχαν εκλεγεί οι Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας. Τον πρώτο αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Αγγουράκης. Ο Θανάσης Παφίλης δεν ήταν υποψήφιος, ο Γιώργος Τούσσας ήταν αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ ο Χαράλαμπος Αγγουράκης έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.

Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει δύο την Νίκη Τζαβέλλα και τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Σαλαβράκο για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές.

Η Νίκη Τζαβέλλα σε αυτές τις ευρωεκλογές κατέβηκε με τη ΝΔ χωρίς επιτυχία και ο Θάνος Πλεύρης, επίσης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και εξελέξη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στέλνουν για πρώτη φορά αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι που ήταν παρόντες το 2009, αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν.

By