Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Δεν είναι δουλειά της τρόικας να κλείνει υπουργεία»

Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης δηλώνει ο Θόδωρος Καράογλου στο thepaper.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά, επιχειρώντας να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια.

Karaoglou Κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα όρια δικαιοδοσίας της τρόικας, σημειώνει ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, προσθέτοντας πως «δουλειά των υπαλλήλων των Βρυξελλών που αξιολογούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι να ανοίγουν και να κλείνουν υπουργεία».  Ως προς το ρόλο του υπουργείου στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρει πως έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής περίπου 130 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά έχουν εγκριθεί 83 επενδυτικά σχέδια και έχουν ήδη δοθεί 4 επιταγές. Ο κ.Καράογλου προσδοκά από την εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική οικονομία σύντομα θα αρχίσει να κάνει βήματα «απεξάρτησης» από την τρόικα. Στην κριτική του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την εξαιρετικά σύντομη παρουσία και εφέτος του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, απαντά ότι το μείζον αυτή τη στιγμή δεν είναι το πόσες ώρες θα παραμείνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αλλά το ότι η ΔΕΘ επανακάμπτει. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Καράογλου στο thepaper.gr έχει ως εξής:

*Η οικονομική κρίση συρρίκνωσε τα περισσότερα οικονομικά μεγέθη. Συνέβη το ίδιο και με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης; Τι προσδοκάτε από τη φετινή διοργάνωση;

«Να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική οικονομία κάνει βήματα αναπτυξιακά, ότι είναι ικανή να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να κάνει βήματα “απεξάρτησης” από την Τρόικα, βγαίνοντας μόνη της στις αγορές.  Άλλωστε αυτός είναι ο σαφής στόχος του Πρωθυπουργού, όπως προσδιορίστηκε με τη δήλωσή του ότι πρέπει να τελειώνουμε το συντομότερο με το Μνημόνιο. Το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι ισχυρή, το εμβαδόν των εκθεσιακών χώρων θα είναι κατά 40% μεγαλύτερο συγκριτικά με πέρυσι,  ενώ θα υπάρχει και ιδιαίτερα σημαντική παρουσία πρεσβειών και διεθνών συλλογικών συμμετοχών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βαλκανική και την Ασία, με κάνει να αισιοδοξώ ότι η 78η Δ.Ε.Θ. θα είναι μια από τις καλύτερες διεθνείς εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας παράλληλα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η ΔΕΘ-Helexpo, κα. Σαδανά, “ανασταίνεται” και παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Όταν ανέλαβα το ΥΜΑΘ είχα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την επανεκκίνηση της. Έτσι λοιπόν, τολμώ να πω πως είμαι υπερήφανος που σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τον ενοποιημένο πλέον Εθνικό Εκθεσιακό μας φορέα. Και να ξέρετε πως ακόμη είμαστε στην αρχή».

* Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης απασχόλησε έντονα την τρόικα. Ποιος ο ρόλος του σήμερα για την  ευρύτερη περιοχή;

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Και δεν μπορεί να το κάνει, καθώς κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της… δικαιοδοσίας της. Η δουλειά των υπαλλήλων των Βρυξελλών που αξιολογούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι να ανοίγουν και να κλείνουν υπουργεία, αλλά με την τεχνογνωσία τους να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τις ετήσιες ανάγκες δανεισμού. Ο δικός μας ο ρόλος ως υπουργείο, είναι να θωρακίσουμε τη Βόρεια Ελλάδα από όλες τις απόψεις. Και εθνικά και αναπτυξιακά. Αυτό μου ζήτησε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, όταν μου εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Ακολουθώντας πιστά και απαρέγκλιτα αυτήν την αρχή, εκπέμπουμε το εθνικό μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Θράκης μας,  αναδεικνύουμε την ιστορία μας, στηρίζουμε τον πολιτισμό μας, παρεμβαίνουμε στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής για θέματα που αφορούν στον τόπο μας και συμμετέχουμε ενεργά με προτάσεις παραγωγικής πολιτικής, προκειμένου να επαναφέρουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο δρόμο της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, η Μακεδονία και η Θράκη έχουν και πάλι φωνή. Ακούγονται στα κέντρα αποφάσεων, αποδεικνύοντας πως Ελλάδα πράγματι δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ασφαλώς δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Η ελληνική περιφέρεια στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, αλλά εν πάση περιπτώσει κάνουμε μια αρχή».

*Η Βόρεια Ελλάδα έχει ευκαιρίες ανάκαμψης από την οικονομική κρίση και πως σκοπεύετε να τις αναδείξετε;

«Φυσικά. Και προφανώς δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ένας τόπος με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και με μια αναξιοποίητη δυναμική, έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτές τις δυνατότητες προσπαθεί να αναδείξει το ΥΜΑΘ, με έναν πενιχρό προϋπολογισμό και με ένα ελάχιστο ποσοτικά προσωπικά. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι έχουμε πετύχει μικρά θαύματα. Αξιολογούμε επενδυτικές προτάσεις, συμμετέχουμε σε αναπτυξιακές δράσεις, συντονίζουμε τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, υλοποιούμεαναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας  INTERREG, ενώ υποβάλλαμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020».

 *Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στη Βόρεια Ελλάδα; Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε για την προσέλκυση επενδυτών στο μέλλον;

«Σαφώς και υπάρχει και αποδεικνύεται από τα περίπου 130 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, η οποία απορρόφησε τις αρμοδιότητες της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Από αυτά έχουν εγκριθεί 83 επενδυτικά σχέδια και έχουν ήδη δοθεί 4 επιταγές, με την τελευταία μάλιστα να παραδίδεται στις 30 Αυγούστου, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στρατηγείο προσέλκυσης επενδυτών.Επιπλέον επανεκκινήσαμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας φιλοδοξώντας να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο νεωτερισμού και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, μέσω του οποίου θα προκύψουν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».

* Πρόσφατα απαντήσατε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 78η ΔΕΘ. Τι σημαίνει για την πόλη η πρωθυπουργική παρουσία και ποια τα αιτήματά σας;

«Καταρχήν ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας μόνο όταν εγκαινιάζει τη ΔΕΘ. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είναι ο συνδετικός κρίκος με το Μέγαρο Μαξίμουκαι στις τακτικές συναντήσεις που έχω μαζί του, όλα αυτά τα ζητήματα κυριαρχούν στην ατζέντα των συζητήσεων μας. Όσον αφορά στη σημασία της Πρωθυπουργικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα προσδίδει κύρος στο θεσμό και αναδεικνύει τη σημασία του. Με αυτό, θέλω να πω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού να είναι ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Ο Αντώνης Σαμαράς άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι ο Πρωθυπουργός των έργων και των άμεσων λύσεων. Του αρέσουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Άρα, το μείζον αυτή τη στιγμή δεν είναι το πόσες ώρες θα παραμείνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αλλά το ότι η ΔΕΘ επανακάμπτει, είναι η πρωταγωνίστρια των ημερών και έπαψε να λειτουργεί μονάχα ως χώρος παρέλασης κρατικών οργανισμών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By