Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν θα εξαιρεθούν από τη στήριξη της Ε.Ε. τα ροδάκινα

Tα μέτρα προκάλεσαν ανησυχία στους ροδακινοπαραγωγούς καθώς δεν υπήρξε αναφορά σε αυτά τα προϊόντα

rodakinaA

Την Παρασκευή 22 Αυγούστου η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα Κράτη-Μέλη της σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα μετά το ρώσικο εμπάργκο. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για μερικά ευπαθή οπωρολαχανικά και προκάλεσαν ανησυχία στους ροδακινοπαραγωγούς, καθώς δεν υπήρξε αναφορά σε αυτά τα προϊόντα.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Ντάτσιαν Τσιόλος στις 11 Αυγούστου. «Τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή».

Επιπλέον, το υπουργείο τονίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν σε ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.

By