Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεν κόβουν αποδείξεις

Η έλλειψη φορολογικής συνείδησης των επαγγελματιών, που σε σημαντικό ποσοστό δεν κόβουν αποδείξεις σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, προκαλεί ερωτηματικά για την απόδοση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

www.fosphotos.com/Menelaos Myrillas
www.fosphotos.com/Menelaos Myrillas

Αποκαρδιωτικά χαρακτήρισε τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για την παροχή αποδείξεων, κυρίως στην περιφέρεια, ο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου. Ο κ.Κομνηνός τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δίνουν απόδειξη με συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Στο πλαίσιο των θερινών ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Συγκεκριμένα από 1.088 ελέγχους επιχειρήσεων εστίασης, κατοικιών και ξενοδοχείων, προέκυψαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις.

Από τον έλεγχο πολυτελών καταλυμάτων Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Παξούς, διαπιστώθηκε ότι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν, πολυτελείς κατοικίες δηλώνονταν ως μικρές αγροικίες και εντοπίστηκε ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο νοίκιαζε βίλες μέσω διαδικτύου χωρίς να το δηλώνει στην εφορία. Επίσης κατασχέθηκε στην Κρήτη σκάφος 27 μέτρων από γιατρό, καθώς δεν είχαν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικά οι παραβάσεις:

  • Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλωνόταν.
  • Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
  • Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Το ΣΔΟΕ Κρήτης κατέσχεσε Θ/Γ Ιδιωτικό σκάφος 27 μέτρων από ιατρό γιατί δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιρειών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By