Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν μπαίνει «stop» στην Ευρώπη

Ελεύθερη παραμένει η διακίνηση των Ευρωπαίων στην Ε.Ε.

UnionCitizen650

Η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο, σύμφωνα με την επίτροπο Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία πάντως δήλωσε πρόθυμη στη λήψη μέτρων για αποφυγή απατών σε βάρος των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών.

Το ζήτημα που συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, δημιουργήθηκε μετά από κοινή επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, στην οποία ανέφεραν ότι τα κοινωνικά τους συστήματα υπόκεινται σε πολύ έντονες πιέσεις λόγω της μεγάλης εισόδου υπηκόων άλλων χωρών-μελών, οι οποίοι καταχρώνται κοινωνικά επιδόματα. Ζητούσαν να μπορούν να απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτειά τους ατόμων που έχουν διαπράξει απάτη σε βάρος του κοινωνικού τους συστήματος. Αν και δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένες χώρες, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι τσιγγάνοι Ρομά της Ανατολικής Ευρώπης και πολίτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η επίτροπος Ρέντινγκ υπενθύμισε στους υπουργούς ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Συνθήκης, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κανένας περιορισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι από τα στοιχεία που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη δεν προκύπτουν μεταναστευτικές πιέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ωστόσο η επίτροπος σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες των τεσσάρων χωρών παρουσίασε μια πρωτοβουλία με στόχο την αποφυγής καταχρήσεων στις κοινωνικές παροχές. Όπως είπε θα υποβάλει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εικονικών γάμων, μέσω των οποίων κάποιος σήμερα μπορεί να επωφεληθεί των κοινωνικών επιδομάτων άλλης χώρας, ενώ θα αποσαφηνίσει τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της συνήθους διαμονής ενός πολίτη.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By