Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δεν ξεμπερδεύεις με τα δικαστήρια στην Ελλάδα…

Διαθέτουμε ένα από τα πλέον χρονοβόρα δικαστικά συστήματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Επιτροπής

 

dikastirioΠερίπου ένας χρόνος και 5μηνες είναι ο μέσος όρος που απαιτείται για έναν πολίτη να ολοκληρώσει μία δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα (εξαιρούνται τα ποινικά δικαστήρια) που αποτελεί μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τα συμπεράσματα ερευνων που διεξηγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία για να «ξεμπερδέψει» κάποιος με τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζεται κατά μέσο όρο 510 ημέρες τουλαχιστον με τα δεδομένα του 2013. Στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της Κύπρου και της Ιταλία με μέσο όρο 500 ημέρες ενώ η μόνη χώρα με πιό χρονοβόρες διαδικασίες είναι η Μάλτα όπου απαιτούνται 850 ημέρες. Αντίστοιχα ο απαιτούμενος χρόνος στην Τσεχία και την Αυστρία είναι 50 ημέρες.

Οπως επισημαίνει η επιτροπή αυτές οι συνθήκες συνιστούν ουσιαστικά καθεστώς αρνησιδικίας, αφού οι χρόνοι που απαιτούνται είναι μεταξύ άλλων αντικίνητρα για την προσφυγή σε δικαστικές επιλύσεις διαφορών.Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά …τιμάται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αφού η χώρα μας έρχεται 98η ανάμεσα σε 144 στον πλανήτη σχετικά με την αίσθηση που έχουν οι πολίτες της για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της. 

[space size=»30″]

 

By