Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Δεν φανταζόμουν ότι το Facebook θα γίνει αυτό που είναι»

Μέσω της σελίδας του στο Facebook και με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή του

facebook2O Μαρκ Ζούκερμπεργκ μιλάει για τη δημιουργία της online πλατφόρμας που άλλαξε τον κόσμο… «Μέχρι τώρα ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι και είμαι πραγματικά ευγνώμων που συμμετέχω σε αυτό. Είναι σπάνιο να μπορείς να αγγίξεις τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Προσπαθώ πάντα να θυμίζω στον εαυτό μου να κάνει κάθε μέρα το περισσότερο που μπορεί και να έχω τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που μπορώ», είναι τα πρώτα λόγια του δισεκατομμυριούχου πλέον ιδρυτή του Facebook.

«Συχνά με ρωτούν αν πάντα ήξερα ότι το Facebook θα γίνει αυτό που είναι σήμερα. Με κανέναν τρόπο», παραδέχεται και ανατρέχει στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του άγνωστου τότε κοινωνικού δικτύου: «Θυμάμαι ένα βράδυ που είχαμε πάρει πίτσες με τους φίλους μου στο κολέγιο, λίγο μετά το άνοιγμα του Facebook. Τους είχα πει ότι ήμουν ενθουσιασμένος που βοήθησα στη διασύνδεση της σχολικής μας κοινότητας, αλλά κάποιος μια ημέρα θα έπρεπε να συνδέσει ολόκληρο τον κόσμο. Πάντα πίστευα ότι αυτό ήταν σημαντικό -δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να μοιραστούν και να παραμείνουν συνδεδεμένοι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χτίσουν από μόνοι τους τις δικές του κοινότητες», γράφει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Και συνεχίζει: «Όταν σκέφτομαι τα τελευταία 10 χρόνια, ρωτώ τον εαυτό: Γιατί ήμασταν εμείς αυτοί που το χτίσαμε; Ήμασταν μόνο οι μαθητές. Είχαμε τους λιγότερους πόρους, από ότι οι μεγάλες εταιρείες. Αν είχαν επικεντρωθεί σε αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσαν να το έχουν κάνει. Η μόνη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής: Εμείς απλά νοιαζόταν περισσότερο».

Μετά από αναφορές στο πώς βλέπει το παρόν και τον μέλλον των κοινωνικών δικτύων, στον επίλογο του μηνύματός του, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσέφεραν με τη συμμετοχή τους τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρηστών, «στο χτίσιμο αυτών των εργαλείων» όπως ονομάζει το σύνολο των εφαρμογών που απαρτίζουν σήμερα τη δημοφιλέστερη online πλατφόρμα επικοινωνίας. Και υποστηρίζει ότι νιώθει βαθιά μέσα του την ευθύνη, να αφιερώσει τον περισσότερο από τον χρόνο του υπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χρήστες του Facebook.

«Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να πάρω μέρος σε αυτό το ταξίδι»

By