Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΕΠΑ: Μικροί λέβητες έναντι κεντρικής θέρμανσης

Με νομοθετική πρωτοβουλία η ΔΕΠΑ υποστηρίζει την εγκατάσταση μικρών λεβητών έναντι της κεντρικής θέρμανσης

gas_boiler650_487

Νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, είναι υπό συζήτηση με την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης.

Σήμερα αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Σαχίνης είπε ότι οι ατομικοί λέβητες είναι σύνηθες φαινόμενο στη βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου κυριαρχεί η κεντρική θέρμανση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013), η μέση τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στη χώρα μας είναι σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζουν 14,2 ευρώ και η αντίστοιχη ποσότητα φυσικού αερίου 10,2 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, που διαμορφώνεται στα 7,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση με τη Gazprom είναι να μειωθούν οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

levitas400_266

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία, αν δεν καταλήξει η διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε ότι στις συζητήσεις με τη ρωσική εταιρεία υπεισέρχονται και άλλα θέματα πέραν της τιμής, όπως η ρήτρα take or pay που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση και προβλέπει ότι η εταιρεία θα πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως, ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.

Η ρήτρα αυτή προβληματίζει, εξαιτίας της μείωσης των καταναλώσεων λόγω της κρίσης, του περιορισμού της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και της αβεβαιότητας που ανέκυψε σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των τοπικών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα με αφορμή τις προτάσεις της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό δικαίωμα διανομής αερίου που διαθέτουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By