Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Και μετά τη Δευτέρα τι;

Ένας χρόνος κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας

ERTΣτις 6 το απόγευμα της Δευτέρας οι κυβερνητικοί εταίροι θα συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγη ώρα αργότερα και σε απόσταση ελάχιστων μέτρων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ένα χρόνο μετά τη σύστασή της.

Τα περιθώρια στενεύουν,  η κλεψύδρα για την πολιτική ζωή του τόπου έχει γυρίσει αντίστροφα. Στο αδιέξοδο του λουκέτου της ΕΡΤ οι κυβερνητικοί εταίροι επέδειξαν ενιαία στάση και πρωτοφανή σταθερότητα, αποτινάσσοντας από πάνω τους τον χαρακτηρισμό της «μαριονέτας». Η συσσώρευση δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας έρχεται μήνες πίσω, όταν Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης παρακολουθούσαν απλά τις εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις, τα νομοσχέδια (όπως αυτό για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές) και απλά παρίσταντο στις «μεγάλες στιγμές», όπως η επανεκκίνηση των έργων της Ολυμπίας Οδού. Η επιλογή της μοναχικής κυβερνητικής πορείας μοιάζει αυτοσκοπός για το Μέγαρο Μαξίμου, που αξίωνε ως προνομιακό συνομιλητή του τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Οι υπόλοιποι, το υπουργικό συμβούλιο, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύσσωμες οι τρείς κοινοβουλευτικές ομάδες υπήρχαν σίγουρα για να ψηφίζουν και να παρακολουθούν.

Καλώς ή κακώς αρκέστηκαν στο ρόλο του τηλεθεατή, μέχρι που οι Έλλνηες τηλεθεατές έχασαν το αντικείμενο θεασής τους, βλέποντας μόνο μαύρο. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ήταν η προσπάθεια να υπερασπίσει κανείς το αυτονόητο, τη δημοκρατία, την καταπολέμηση των ρατσιστικών εκφράσεων και την άνοδο του νεοναζισμού. Εις μάτην. Το λουκέτο στην ΕΡΤ κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν και άλλα αυτονόητα που πρέπει να διαφυλαχθούν, με πρώτη τη Δημοκρατία.

Μικροί στο δημοσκοπικό δέμας οι 2 κυβερνητικοί εταίροι δεν δείχνουν προς το παρόν να υποχωρούν. Αν όμως υποχωρήσουν, στο πλάι του θα στέκεται και η Δημοκρατία υποχωρώντας μαζί τους και αυτή. Γιατί τί να την κάνει κανείς την Νέα Δημοκρατία, αν δεν έχει πρώτα στο πλάι του την παλιά και αιωνόβια;

By