Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στην Κεφαλονιά την Δευτέρα

Συνολικά 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πρώτη φάση, για την κάλυψη των αναγκών των σεισμόπληκτων του νησιού, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

kefalnia_seismos600

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι κτηρίων και υποδομών στην Κεφαλονιά, και άμεσα αρχίζει και η διαδικασία επιδότησης. Εν τω μεταξύ, συνολικά 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πρώτη φάση, για την κάλυψη των αναγκών των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Τα 16 εκατ. θα κατευθυνθούν για επιδότηση ενοικίου και διαμονή σε ξενοδοχεία. Το ποσό επιδότησης θα είναι από 300 έως 500 ευρώ, και θα ισχύει 2 χρόνια για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές. Για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια θα διατεθούν 47 εκατομμύρια, με τη συνδρομή να αποτελείται από 80% κρατικής αρωγής και 20% άτοκο δάνειο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ανέφερε ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ίδιου σεισμού βάσει δεδομένων είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ δονήσεις από 5 έως 5,4 Ρίχτερ, θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε Αμφίκλεια και Ζάκυνθο δεν συνδέονται με τη σεισμική δραστηριότητα της Κεφαλονιάς.

Την ίδια ώρα, μέρος των αδιάθετων ποσοτήτων τυριών, ελαιολάδου και ζυμαρικών στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων 2013, που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διατεθούν στην Κεφαλονιά, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη.

πηγή: athina 9.84

By