Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Δε διαπραγματεύομαι υπό πίεση», διαμηνύει ο Ομπάμα

Ανυποχώρητος απέναντι στον «εκβιασμό» των Ρεπουμπλικάνων παραμένει ο Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

obama-thinking-irs-in-the-dark-640-whitehouse1-600x350

Ανυποχώρητος απέναντι στον «εκβιασμό» των Ρεπουμπλικάνων παραμένει ο Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση αδυναμίας της Ουάσινγκτον να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν συνομιλεί για κανένα θέμα υπό πίεση, κάλεσε εκ νέου τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσουν στην αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους και προειδοποίησε ότι στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος.

Ο Ομπάμα δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο, ότι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ξεκαθάρισε πως δεν θα συζητήσει υπό την απειλή της στάσης πληρωμών και με κλειστό μέρος του ομοσπονδιακού κράτους.

Επανέλαβε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους» και κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, υποστήριξε, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανειοδότησης της χώρας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος για  τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, την άμυνα και τους τόκους των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του ομοσπονδιακού χρέους.

Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τρομάζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Κατά την πρώτη ημέρα  της ετήσιας Συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι αδυναμία των ΗΠΑ να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα είχε σοβαρές και απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις.

«Πιστεύω ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στην αύξηση του ορίου του χρέους η σημερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση ή σε κάτι ακόμη χειρότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αναθεωρημένη έκθεση του για τις οικονομικές τάσεις το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για το όριο του χρέους θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε επιλεκτική χρεοκοπία, με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By