Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ρωσικό τελεσίγραφο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία

Σκηνικό πολέμου με το ρωσικό στόλο να ζητάει παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία – Δε θα παραδώσουμε ποτέ την Κριμαία, τονίζει το Κίεβο, που ζητάει άμεση παρέμβαση της Δύσης

crimea600_030314ii

Σκηνικό πολέμου στήνεται στην Κριμαία, μετά το τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας προς τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία ζητώντας την παράδοσή τους να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσουμε την Κριμαία» τόνισε από το Κίεβο ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Γιατσένιουκ σε δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα. Μάλιστα, ο Γιατσένιουκ τόνισε ακόμα ότι η Ρωσία αρνείται να διαπραγματευτεί για την εξεύρεση λύσης στην Κριμαία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις ζητούν την παράδοση των πληρωμάτων δύο ουκρανικών πολεμικών σκαφών. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου, Μαξίμ Πράουτα, τέσσερα ρωσικά πολεμικά σκάφη εμποδίζουν το αντιτορπιλικό Ternopil και τη φρεγάτα Slavutych στο λιμάνι της Σεβαστόπολης. Ο Πράουτα προσέθεσε ότι οι Ρώσοι ζήτησαν την παράδοση των πληρωμνάτων μέσα στην επόμενη ώρα αλλιώς θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση κατάληψης των πλοίων.

Τουρτσίνοφ και Τιμοσένκο κατά Ρωσίας

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε «επίθεση και πειρατεία». Ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Εξάλλου, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο, ανέφερε ότι με την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία, σημαίνει ότι η Μόσχα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και με τις ΗΠΑ – Βρετανία, ζητώντας παράλληλα την άμεση επέμβαση της Δύσης.

crimea600_030314iv

Πούτιν: Δεν υποχωρούμε από την Κριμαία

Από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζεται ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία, ενώ το Κρεμλίνο δεν προκρίνει την αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, λέγοντας πως οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες και ακόμα ότι η Δύση συνεργάζεται με νεοναζί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today.

crimea600_030314

Η ρωσική σημαία υψώνεται σε Κριμαία και ανατολική Ουκρανία

Εκπρόσωπος των ουκρανών συνοριοφρουρών δήλωσε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς.

Σε μια άλλη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνιετσκ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται σε ένα κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία, αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί το απόγευμα της Δευτέρας.

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.
«Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επίσης, οι Βρυξέλλες κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Κάθριν Άστον επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ προειδοποιεί τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες»

Εξάλλου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Σε μια ανακοίνωση η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία».

Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται πως η Ένωση «θα εξετάσει πιθανά στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Μόσχας, όπως είπε ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μεντβέντεφ

Να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία ζήτησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβένετφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο άντρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Biden παρότρυνε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη και να δεχθεί την ανάπτυξη ομάδας διεθνών επιτηρητών.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ρωσική πλευρά να ξεκινήσει διμερή διάλογο με την Ουκρανία, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Από τη μεριά του ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθούν» οι Ρώσοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Natalya Timakova.

«Είναι απαραίτητο να προστετεύσουμε να συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της Κριμαίας και τω πολιτών της Ρωσίας που ζουν στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters.

By