Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΗΜΑΡ: Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας για την κατώτερη σύνταξη

«Θεωρούμε τραγική την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης»

dimar

Τη διαφωνία της σε ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας για την κατώτερη σύνταξη σε 20 έτη από 15 που είναι σήμερα εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Θεωρούμε τραγική την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη και την τροπολογία που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθεί τον περιορισμό στο μισό (50%) στα πρόστιμα των συνταξιούχων που δουλεύουν, αντί να διευκολύνει την είσοδο στην αγορά εργασίας ανθρώπων που θα ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το κόμμα αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και στηρίζει την αναγκαιότητα της ενοποίησης του συστήματος συντάξεων.

«Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η ενοποίηση προωθείται με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς καθαρές οικονομικοτεχνικές μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό, αφού οι μέχρι σήμερα «μεταρρυθμίσεις» για το ασφαλιστικό αυξάνουν τις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών μερίδων εργαζόμενων και των εύπορων κοινωνικών ομάδων» επισημαίνει.

By