Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι επενδύσεις οδηγούν σε 95.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ

Δείτε σε ποια έργα διοχετεύτηκαν οι επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια

Xatzidakis2

Την τελευταία διετία «έπεσαν» στην Ελλάδα 37.6 δισ. ευρώ τα οποία οδήγησαν ή θα οδηγήσουν στη δημιουργία 95.000 θέσεων εργασίας, όπως σημειώνει έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο και πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί, και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής».

Είπε ακόμη ότι «όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των πολιτών, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής, για να απογειωθεί το αεροπλάνο. Δεν είναι ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων με την ψήφο μας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να σιγουρέψουμε αυτό που πετύχαμε. Το 2014 είναι μία θετική χρονιά».

«Είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες, που είτε επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα είτε ξεκινούν τώρα» είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη οι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας. Μεταξύ άλλων στα 37,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και τα εξής έργα:

Επένδυση του Ελληνικού 6,9 δισ. ευρώ,

ΤΑΡ 1,5 δισ. ευρώ,

Eurobank Fairfax 1,3 δισ. ευρώ,

Τρία μεγάλα έργα fast track 1,4 δισ. ευρώ,

14 έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ,

Επανεκκίνηση αυτοκινητοδρόμων 5,5 δισ. ευρώ,

Ιδιωτικοποιήσεις 3,1 δισ. ευρώ,

Νέες επενδύσεις από ξένες εταιρείες 900 εκατ. ευρώ

Επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων 500 εκατ. ευρώ

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξαγορές και συγχωνεύσεις 4,6 δισ. ευρώ.

By