Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προειδοποίηση Λυκούδη στη ΔΗΜΑΡ: «Θα γελοιοποιηθούμε»

Δύο γραμμές στη ΔΗΜΑΡ για το θέμα των συνεργασιών

DIMAR Νέο κύκλο εσωστρέφειας προκάλεσε στη ΔΗΜΑΡ το – έστω και δειλό – άνοιγμα του παραθύρου για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη. Ηγετικά στελέχη του κόμματος κατέβαλλαν χθες προσπάθειες να κλείσει η σχετική συζήτηση διαπιστώνοντας μια παγωμάρα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για την εμφανή μετατόπιση της γραμμής του κόμματος. Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η ΔΗΜΑΡ έκαναν μάλιστα τον γραμματέα του κόμματος Σπ. Λυκούδη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με τη σκληρή επισήμανση ότι καραδοκεί ο κίνδυνος της γελοιοποίησης.

Ο κ. Λυκούδης με χθεσινό του άρθρο, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, σχολιάζει ότι «το κόμμα μας παρουσιάζει εικόνα που ούτε τα πρόσωπα που την απαρτίζουν τιμά ούτε την ιστορία της ανανεωτικής Αριστεράς». Μάλιστα αναφέρεται «στο παραλυτικό αποτέλεσμα που επιφέρουν από τη μια η δυσκαμψία μας στις προσκλήσεις διαλόγου που μας απευθύνονται και από την άλλη οι συνεχείς, αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών μας για το μείζον ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών».

Ο γραμματέας τονίζει ότι η εικόνα στελεχών πρώτης γραμμής που στην ΚΕ ψήφισαν υπέρ της ανάληψης ηγετικού ρόλου από τη ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς «αλλά σήμερα προτείνουν συνεργασία με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ», σε συνδυασμό με την εικόνα στελεχών που ώθησαν το κόμμα εκτός κυβέρνησης «και σήμερα εισηγούνται την επιστροφή του», είναι εξώφθαλμη απόδειξη του προβλήματος.
Ο ίδιος στο άρθρο του εξηγεί ότι δεν τοποθετείται στο ερώτημα της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «διότι συναισθάνομαι ότι καραδοκεί ένας κίνδυνος για το κόμμα μας, ο κίνδυνος της γελοιοποίησης». Προσθέτει δηκτικά ότι η ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει στρατηγική ημέρα με την ημέρα και προειδοποιεί: «Θα τα συζητήσουμε όλα στο Συνέδριο (σ.σ.: θα πραγματοποιηθεί 12-15 Δεκεμβρίου). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να φθάσουμε στο Συνέδριο ως κόμμα και όχι ως ευρετήριο διαθέσιμων συνεργασιών».

Ο κ. Λυκούδης καταλήγει λέγοντας ότι «με τις παλινωδίες, τους αυθορμητισμούς και την «προσώρας» πολιτική χάνουν κι οι λέξεις το νόημά τους» και ζητεί από τη ΔΗΜΑΡ να λειτουργήσει ως καταλύτης στην ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς «εγκαταλείποντας την πολιτική αγοραφοβία».

Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, με άρθρο του που δημοσιεύεται στα σημερινά «ΝΕΑ» (σελίδα 6), εκφράζει την αντίθεσή του στο άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος πώς γίνεται, όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 (του ΣΥΝ) έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, «να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2013 είναι χειρότερος από ό,τι το 2010, καθώς τότε δεν είχε το σημερινό αλαζονικό ύφος που εκπέμπεται από πολλά κορυφαία στελέχη του. «Πολύ περισσότερο, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να μιλήσει για τη διαπλοκή, αλλά ποτέ δεν θα έκανε τέτοιες απρέπειες σε σκιτσογράφους, αναλυτές, και φυσικά σε διαφωνούντες όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος».
Στο θέμα της δυνητικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε παίρνοντας αποστάσεις και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος. Διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά το κόμμα του – που έχει σχηματίσει συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ – είναι σταθερή πολιτική επιλογή «ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν λιποτακτούμε από τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης από τον οποίο προερχόμαστε και στον οποίο θα παραμείνουμε».

«ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η κόλαση και ο παράδεισος»
Κατά το δοκούν επιχειρείται να ερμηνευτεί η πολιτική συμμαχιών της ΔΗΜΑΡ σχολίασε σε κομματική εκδήλωση στη Ζάκυνθο το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Θόδωρος Μαργαρίτης. «Οταν γίνουν εκλογές και υπάρξουν επαναπροσδιορισμοί θέσεων και διάθεση για συμβιβασμούς, ο δρόμος των συγκλίσεων θα είναι ανοικτός. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κόλαση και ο παράδεισος. Είναι δημοκρατικά κόμματα με τα οποία έχουμε διαφωνίες αλλά και δυνατότητα διαλόγου», είπε ο κ. Μαργαρίτης

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By