Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Δημοσιογραφικές» διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

Ανακοινώσεις με αιχμές από Ουάσινγκτον και Πεκίνο

23sino-JOURNALIST01-tmagArticle

Η Κίνα αντέδρασε σήμερα στις επικρίσεις του Λευκού Οίκου ότι επιβάλλει «περιορισμούς» στην ελευθερία του Τύπου και ιδιαίτερα στους ξένους δημοσιογράφους.

Η διένεξη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σημειώνεται με αφορμή την υπόθεση του Όστιν Ράμζι, ενός δημοσιογράφου των «Νιού Γιόρκ Τάιμς» ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Κίνα επειδή δεν του χορηγήθηκε βίζα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα των κινεζικών αρχών «δεν κάνουν σεβαστή την ελευθερία του Τύπου και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τη μεταχείριση των ξένων δημοσιογράφων (…) από τις ΗΠΑ».

Η απάντηση του Πεκίνου ήρθε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του «δεν δέχεται τις αδικαιολόγητες κατηγορίες των Αμερικανών και τους ζητεί να σεβαστούν τα γεγονότα και να μετρούν τα λόγια και τις πράξεις τους».

Η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον πρέπει να είναι περισσότερο «ευνοϊκή σε ό,τι αφορά τις ανταλλαγές (δημοσιογράφων) και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ράμζι είναι ο δεύτερος μέσα σε 13 μήνες ανταποκριτής των «Νιού Γιόρκ Τάιμς» που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Κίνα επειδή δεν του χορηγήθηκε βίζα.

By