Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημοσιονομική εξυγίανση συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε.

Κάνοντας βήματα προς την «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισαν οι 28 ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάντοντας βήματα προς την «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Δίνουμε τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του ΣΣΑ για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Φαν Ρομπάι, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη του Συμβουλίου. Ο Χ. Ρομπάι ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ως έχουν, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, σημείωσε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ζήτησε την αλλαγή τους.

«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσαν ρητά οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Όλες οι οικονομίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σαφέστατα, η κοινή μας ισχύς εξαρτάται από την επιτυχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Για το λόγο αυτόν, η Ένωση χρειάζεται τολμηρά βήματα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό επίσης προϋποθέτει βέλτιστη χρήση της ευελιξίας που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επεσήμαναν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι λόγω των σταθερά υψηλών επιπέδων του χρέους, της ανεργίας και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή «ευνοϊκής προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Επισημαίνεται ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, «αξιοποιώντας βέλτιστα την εγγενή ευελιξία των ισχυόντων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διακυβέρνησης της Ε.Ε. έως τις 14 Δεκεμβρίου 2014.

Οι 28 σημειώνουν ακόμη ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης».

Συμπληρώνουν ότι απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

By