Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πολυνομοσχεδίου… το ανάγνωσμα

Στην μέγγενη της κινητικότητας και ο «κομματικός στρατός»- Ρύθμιση για τη δημοτική αστυνομία- Τι μέλλει γενέσθαι για τα μέλη του ΤΧΣ;   Φορολογικοί συντελεστές – Επί ποδός πολέμου η ΠΟΕ-ΟΤΑ

 της Όλγας Παναγιωτίδου

 

vouli psifisi polynomosxedioyΣτο καθεστώς της διαθεσιμότητας εντάσσονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και στη γενική γραμματεία συντονισμού, σύμφωνα με τροποποίηση που επέφερε στο πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την έξτρα μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, η επίμαχη ρύθμιση, όπως είχε προαναγγελθεί, διαγράφηκε.

Ρύθμιση για Δημοτική Αστυνομία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει για την ασφάλεια και λειτουργία των πόλεων από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία που καταργείται τον Σεπτέμβριο, προανήγγειλε ρύθμιση που θα καλύπτει το μεσοδιάστημα, ώστε να μην υπάρχουν –όπως είπε- άλλα θέματα. «Η εικόνα της πόλης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε», σχολίασε και διευκρίνισε ότι παράλληλα, δίνεται χρόνος για να προετοιμαστούν οι δήμοι και η ΕΛΑΣ, ώστε σύντομα να γίνει η μετάβαση από τον έναν θεσμό στον άλλο. Ξεκαθάρισε ότι οι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα απορροφηθούν από την ΕΛΑΣ, καθώς «είναι άνθρωποι με πολλά προσόντα και μετά από μια εκπαίδευση, θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο έργο της ελληνικής αστυνομίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε διευκρινίσεις για το ρόλο που θα έχουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, λέγοντας ότι θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν, ώστε να έχουμε –όπως είπε- τον αστυνομικό της γειτονιάς και την πεζή περιπολία.

Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛΑΣ ως ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, καθώς και κάθε σχετικό θέμα, θα καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί με απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια. Με προεδρικό διάταγμα του Ν. Δένδια θα ρυθμίζονται και θέματα σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών που εντάσσονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης θα ρυθμιστεί το είδος, το αντικείμενο και η διάρκεια εκπαίδευσής τους μετά την ένταξη τους στην ΕΛΑΣ.

Τι μέλλει γενέσθαι για τα μέλη του ΤΧΣ;    

Από πολλούς βουλευτές τέθηκε και θέμα ασυλίας των μελών του ΤΧΣ, με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλο να ζητάει να αποσυρθεί η διάταξη για την ασυλία ποινικών ευθυνών για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Για ποινικές ευθύνες σε ενδεχόμενη υπόθεση χρηματισμού δεν μπορούμε να δίνουμε από τώρα το ακαταδίωκτο», τόνισε, διαχωρίζοντας ωστόσο, τις αστικές ευθύνες.

Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος που απείλησε να καταψηφίσει το άρθρο που παρέχει ασυλία και για ποινικά στα μέλη του ΤΧΣ. «Θα ήθελα μια πειστική και τεκμηριωμένη άποψη γιατί αν δεν υπάρξει, τότε θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε και μαζί με τα χλωρά να καούν και τα ξερά», είπε.

Φορολογικοί συντελεστές 

Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές ζήτησαν Ντ. Μπακογιάννη και Μ. Βορίδης, με την βουλευτή της ΝΔ να ζητά να μην χαθεί η ευκαιρία του Σεπτεμβρίου που θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. «Η ΝΔ υποστηρίζει με πάθος την μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν θα γίνει με μαγικό ραβδί, αλλά υποστηρίζω ότι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, σημαίνει περισσότερα έσοδα», είπε, ενώ κι ο Μ. Βορίδης σημείωσε πως «όλοι θέλουμε την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών».

«Θέλουμε και θέλω μειώσεις συντελεστών φορολογίας όπου πρέπει και θα το πετύχουμε εφόσον υπάρχει σταθερή και διαρκής δημοσιονομική ισορροπία, αν όλοι αγωνιστούμε για να είναι η οικονομία στη σωστή κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος αποτελεί ένα βήμα προς το μέλλον, καθώς καταργεί όλες τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος.

(Α)Κινητοποιήσεις

Νωρίτερα, στην επιτροπή τοποθετήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς (εκπρόσωποι φορέων, δήμων, εκπαιδευτικών), εκφράζοντας την διαφωνία τους με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος επανέλαβε την απειλή του να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι υπάλληλοι καθαριότητας των Δήμων με ακινητοποιήσεις απορριμματοφόρων. «Πονάμε τον κόσμο και δεν θέλουμε να τον ταλαιπωρούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε την λειτουργία των δήμων και τη δουλειά μας, είναι προτιμότερο να κλείσουμε όλα για 3 μέρες, παρά να κλείσουμε οριστικά», είπε. Αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές χαρακτήρισε τις προωθούμενες διατάξεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By