Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας προχωρά ο Κάμερον

Το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον εγγυήθηκε στα τέλη του 2017 δημοψήφισμα για συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ.

kameronΤο κόμμα ανακοίνωσε, ότι το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα μια πρόταση νόμου με στόχο να εγγυηθεί τη διοργάνωση πριν από τα τέλη του 2017 ενός δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει μια τέτοια διαβούλευση πριν από το τέλος του 2017 εφόσον επανεκλέγει σε δύο χρόνια, ελπίζει έτσι να εξουδετερώσει μια απειλή εξέγερσης των ευρωσκεπτικιστών της παράταξής του.

Πράγματι βουλευτές παρουσίασαν μια πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος. Μια συμβολική ψηφοφορία της πρότασης αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου εκατό ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται για αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, 46% των Βρετανών θέλουν μια έξοδο από την ΕΕ, έναντι 35% που επιθυμούν να παραμείνουν σ” αυτή.

By