Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ ζητάει ο Τσίπρας

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος»

tsipras800_291013i

Στη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου προκειμένου να αποτραπεί το «εθνικό έγκλημα» που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη ΔΕΗ, κάλεσε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Φλώρινα όπου βρίσκεται.

Στην ομιλία του σε εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί συντεχνιών ανέφερε χαρακτηριστικά : «Συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Παράλληλα εκτίμησε πως το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αποτελεί «το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί» και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό  ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Μάλιστα, προανήγγειλε πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, για το σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών (μαζί με τους 71 του ΣΥΡΙΖΑ) κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

«Μόνο ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη δέσμευση του  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα «λαϊκή μειοψηφία».

Παράλληλα, τόνισε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.Σχολιάζοντας τα σενάρια περί «αποκλεισμού» ανέφερε με σκωπτικό ύφος :«Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική αλλά ουσιαστική και ξεκαθάρισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το εθνικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί».

Τι αναφέρει το άρθρο 44 του Συντάγματος για το Δημοψήφισμα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Tα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

By