Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι περιπλανήσεις ενός Έλληνα στο διάστημα

Ο Θεόδωρος ή Φίοντορ (στα ρώσικα) Γιουρτσιχίν Γραμματικόπουλους αναχώρησε για την τέταρτη αποστολή του

diastimaΟ ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσιχίν Γραμματικόπουλος έχει κάνει πολλές φορές υπερήφανη τόσο την Ελλάδα, την πατρίδα της μητέρας του, όσο και τη Ρωσία όπου διαμένει μόνιμα. Τις προηγούμενες ημέρες αποχαιρέτησε ακόμα μία φορά τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και αναχώρησε για την τέταρτη αποστολή του στο διάστημα.

Ο Θεόδωρος ή Φίοντορ (στα ρώσικα) Γιουρτσιχίν Γραμματικόπουλους γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας της πρώην σοβιετικής Γεωργίας. Οι γονείς του, Νικολάι Γιουρτσιχίν και Μαρία Γραμματικοπούλου μένουν μόνιμα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος «Ενέργεια» ως μηχανολόγος μηχανικός. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ.

Σύμφωνα με το Euronews, η περιπλάνηση του στο διάστημα ξεκίνησε το 1997 όταν χρίστηκε υποψήφιος στο κοσμοναυτικό τμήμα της «Ενέργεια». Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Ατλαντίς. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά.

Τον Ιούνιο του 2006, η Ν.Α.Σ.Α. και η Ροσκόσμος (ρωσική υπηρεσία διαστήματος) συμπεριέλαβαν τον Γιουρτσιχίν ξανά στο πλήρωμα της 15ης αποστολής για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως μηχανικό πτήσης του Σογιούζ και ως διοικητή του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι κοσμοναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους και μετά από 196 ημέρες παραμονής στο διάστημα επέστρεψαν στη γη.

Το τρίτο ταξίδι του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 2010. Μετά από έξι μήνες το Σογιούζ αποσυνδέθηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν, 35 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της πόλης του Αρκαλίκ.

Ο Γιουρτσιχίν μιλά την ποντιακή διάλεκτο και υπενθυμίζει την ελληνική του καταγωγή σε κάθε ευκαιρία. Θαύμαζε τον Γιούρι Γκαγκάριν από πολύ μικρός κι έχει πει σε συνέντευξή του ότι «τα ελληνόπουλα πρέπει να μάθουν να ονειρεύονται, να πετούν στο Διάστημα».

Έχει δηλώσει ακόμα ότι πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί ακόμα.

Στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τους δικούς του ανθρώπους στέκονται τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Ρωσία. Λίγο πριν αναχωρήσει για την τέταρτη αποστολή του στο διάστημα, του έστειλαν μια συγκινητική επιστολή, όπου αναφέρουν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε μαζί σου, με την οικογένεια και τους γονείς σου, τη μητέρα Μικρούλα και τον πατέρα Νικόλα, τον αδελφό σου Παναγιώτη, που μένουν στη Θεσσαλονίκη».

Ανακαλύψτε την καθημερινότητα του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη τους επόμενους έξι μήνες στο ειδικό αφιέρωμα της εκπομπής
Space euronews

By