Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διάσωση εκατοντάδων μεταναστών ανοιχτά της Σικελίας

Διευρυμένη επιχείρηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού 

Italy Immigration-1

Εκατοντάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική διέσωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή πολλά πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά της Σικελίας.

Η διάσωση των  900 μεταναστών έγινε με συνεργασία του ιταλικού ΠΝ, του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας και της Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza) στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο έπειτα από δύο πολύνεκρα ναυάγια.

Η φρεγάτα Euro διέσωσε 336 μετανάστες, ανάμεσά τους 44 γυναίκες και 10 παιδιά, που επέβαιναν σε δύο πλεούμενα έτοιμα να ναυαγήσουν αφού μετέφεραν υπεράριθμους επιβάτες.

Οι 66 μεταφέρθηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας το οποίο κατέπλευσε στο Πόρτο Εμπέντοκλε.

Η φρεγάτα Espero διέσωσε 198 μετανάστες, ανάμεσά τους 17 γυναίκες. Ένα άλλο πλοίο, το Stromboli, διέσωσε 108, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Ακόμη, δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας διέσωσαν και μετέφεραν σε ένα άλλο πλοίο 254 μετανάστες, ανάμεσά τους 53 γυναίκες και 9 παιδιά.

«Όλοι οι μετανάστες που διασώθηκαν τη νύχτα (σ.σ. 896 πρόσωπα συνολικά) μεταφέρθηκαν στο σκάφος San Giorgio», διευκρίνισε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης το πρωί η φρεγάτα Zeffiro έφθασε στο λιμάνι Τράπανι της Σικελίας με 410 μετανάστες, ανάμεσά τους 59 παιδιά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες πάνω από 6.500 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας, στα λιμάνια της Κατάνης , της Αουγκούστα, στο Πόρτο Εμπέντοκλε, την Μεσίνα, το Ποτσάλο και την Ροτσέλα Ιόνικα.

Στην πλειονότητά τους, οι μετανάστες είχαν επιβιβασθεί σε πλεούμενα στο λιμάνι Ζουάρα της Λιβύης, 75 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, και προέρχονταν από την Συρία, την Ερυθραία, την Σομαλία, την Νιγηρία, το Μάλι, την Γκάμπια και την Σενεγάλη.

Η Αρμοστεία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το όλο και πιο πιεστικό πρόβλημα και να δοθούν «διαρκείς λύσεις».

By