Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Διαβολοβδομάδα» για τις τράπεζες

Μπλόκο τρόικας στο deal Εθνικής-Eurobank

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

«Διαβολοβδομάδα» ξεκινά για τις εγχώριες τράπεζες, καθώς Alpha Bank και Πειραιώς ξεκινούν την επίπονη διαδικασία των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που η τρόικα – η οποία φτάνει στη χώρα μας την Πέμπτη – διατυπώνει ενστάσεις για την συμφωνία συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank.

Με επιστολή του προς τις τράπεζες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών των αυξήσεων, ενώ θέτει ως ορόσημο την 12η Απριλίου για την παροχή αναλυτικών εξηγήσεων από τις τράπεζες για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό 10% των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, μετά την σθεναρή αντίσταση της τρόικας, στα αιτήματα τους για παράταση της διαδικασίας, έχουν θέσει ως στόχο οι αυξήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου και σίγουρα πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των τραπεζών πριν το τέλος Απριλίου θα έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις από τις συνελεύσεις. Κατόπιν τα Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει να αποφασίσουν τους όρους των αυξήσεων (αριθμός έκδοσης μετοχών, τιμή έκδοσης κ.α.) και να καταθέσουν το σχετικό ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μεγάλο «αγκάθι» και ερωτηματικό στην διαδικασία αποτελεί η περίπτωση της Εθνική – Eurobank, καθώς η τρόικα υποστηρίζει ότι οι δύο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά και να παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες, άποψη στην οποία αντίτιθεται σθεναρά η κυβέρνηση τραβώντας κόκκινη γραμμή στην διαπραγμάτευση.

Οι ενστάσεις της τρόικας εστιάζονται στο μεγάλο μέγεθος του σχήματος Εθνικής- Eurobank, τόσο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, όσο και σε σχέση με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής της, αλλά και την ενδεχόμενη δυσκολία εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών από πλευράς της τρόικας, η οποία επήλθε με ένταση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και το νέο «μοντέλο» ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών το οποίο υιοθετήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η Τρόικα θεωρεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank δεν θα χρειαστεί μόνο 15,5 δις ευρώ κεφάλαια αλλά περισσότερα και ως εκ τούτου το νέο σχήμα θα κρατικοποιηθεί καθώς θα περάσει εξολοκλήρου στον έλεγχο του ΤΧΣ ενώ θα είναι εξαιρετικά δύσκλο έως και αδύνατο να πουληθεί στο μέλλον.

Το θέμα ωστόσο όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη είναι εάν μπορεί να αναστραφεί η διαδικασία ακόμα και αν γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις της τρόικας.

Alpha Bank

Η Alpha άνοιξε πρώτη από τις συστημικές τράπεζες τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την ΑΜΚ στις 6 Απριλίου και ορίζοντας, στην περίπτωση μη επίτευξης της αναγκαίας απαρτίας, την πρώτη επαναληπτική συνέλευση στις 11 Απριλίου και τη δεύτερη στις 16 Απριλίου.

Ο όμιλος ξεκινά με ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 παρουσιάζει θετική καθαρή θέση ύψους 772,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα κεφάλαια των μετόχων παραμένουν θετικά. Επιπλέον αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια που εισέρχονται στον όμιλο μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας τα ιδία κεφάλαια της Alpha Bank ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ και είναι η μόνη συστημική τράπεζα με θετικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό την προεργασία για μια νέα ισχυρή μετοχική ομάδα έχοντας συμφωνήσει με σειρά γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Πρόκειται για ισχυρούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην βιομηχανία και αποτελούν την «αφρόκρεμα» του εγχώριου επιχειρείν.

Ταυτόχρονα η Alpha θα επιδιώξει να υπάρχει στην αύξηση κεφαλαίου και ισχυρή συμμετοχή ξένων. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε επαφές με ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Πειραιώς

Μια μεγάλη και σίγουρα θετική έκπληξη θα περιμένει τους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Η Πειραιώς κατάφερε εξαγοράζοντας τις 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και λαμβάνοντας 1,5 δις ευρώ (1 δις από το ΤΧΣ και 500 εκατ από το Κυπριακό κράτος) να αποκτήσει bonus κεφαλαίου 1,5 δις ευρώ το οποίο και δεν θα προσμετρήσει στο ύψος ανακεφαλαιοποίησης που συνεχίζει να παραμένει στα 7,3 δις ευρώ. Παράλληλα, τα δάνεια εξαγοράστηκαν με discount που σημαίνει η διαφορά μεταξύ του discount και της ονομαστικής αξίας είναι κεφαλαιακό κέρδος που προστίθεται στο κεφάλαιο της Πειραιώς.

Η παράμετρος αυτή είναι καταλυτική καθώς το κεφάλαιο που αποκτά με αυτό τον τρόπο ο όμιλος της  Πειραιώς, επιτρέπει  από αρνητική καθαρή θέση να βρεθεί σε θετική καθαρή θέση.

Η διοίκηση της Πειραιώς, στην τηλεδιάσκεψή της με τους διεθνείς αναλυτές για τα ετήσια αποτελέσματα του 2012, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα καθοριστεί το «μείγμα» της αύξησης κεφαλαίου. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο ακριβής συνδυασμός κοινών μετοχών και έκδοσης CoCos για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς έχουν προσδιοριστεί στα 7,3 δισ. ευρώ, με το σύνολο της αύξηση κεφαλαίου να ανέρχεται σε τουλάχιστον τα 5,3 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, η πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση θα αναφέρει ότι το ποσό της αύξησης θα είναι έως τα 530 εκατ. ευρώ. Η Societe Generale έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 170 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την πιθανή συνεισφορά της BCP Millennium, η Πειραιώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχών των ιδιωτών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

 

By