Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Διαβουλεύσεων συνέχεια για το Κυπριακό

Τι είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Anastasiadis

ις θέσεις και τα επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία που επικεντρώθηκε στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε έτοιμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά με τη διασφάλιση στοιχειδών προϋποθέσεων, ενώ έθεσε και το θέμα της στάσης του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε στον Μπαν Γκι-μουν την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, δεδομένου, ότι θα υπάρξει κατανόηση από την άλλη πλευρά με την αποδοχή των στοιχειωδών που ζητά να περιληφθούν στη διακήρυξη.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να επιδεικνύει την εποικοδομητική στάση που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης φέρεται να ξεκαθάρισε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νόθευση της μίας κυριαρχίας την οποία επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ενώ ανέπτυξε και τις τροποποιήσεις που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο έγγραφο που υπέβαλε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η συνομιλία κράτησε περίπου 10 λεπτά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε και στη στάση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία θεωρείται ασυμβίβαστη με τη θέση του ως εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By