Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαδηλώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ekptwseis.

Με διαδηλώσεις σημαδεύτηκε το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων καθώς διαδηλωτές προκάλεσαν αναταραχές και σε πολλές περιπτώσεις δεν επέτρεψαν στους καταναλωτές την είσοδο στα μαγαζιά που αποφάσισαν να ανοίξουν.

Η κίνηση του κόσμου ήταν αυξημένη, λόγω του δεκαήμερου των εκπτώσεων, όμως τα επεισόδια δεν επέτρεψαν σε πολλούς να χαρούν την Κυριακάτικη τους βόλτα.

Χαρακτηριστικά στην Αθήνα εμποροϋπάλληλοι και πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην οδό Ερμού, αλλά και το Mall, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τις Κυριακές, δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), που έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

ekptwseis

Σημειώνεται επίσης πως «με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης.

Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Στη Θεσσαλονίκη διαδηλωτές του μέτρου εμπόδισαν τους καταναλωτές από τα ψώνια τους μάλιστα δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά και από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που συγκεντρώθηκαν για να ορίσουν την τάξη.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, «Η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση της “Κυριακής-αργίας” ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες». «Αυτά που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους για να ψωνίσουν, δεν είναι οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας και του σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεών τους,  που τους επιφέρει η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μνημονίων της καταστροφής».

ekptwseis

ekptwseis

ekptwseis

ekptwseis

ekptwseis.

ekptwseis

By