Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαδηλώσεις στην Ιαπωνία για την καταστροφή στη Φουκουσίμα

Τέλος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ζητούν οι ιάπωνες διαδηλωτές τρία χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό και την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

fukushima640-473_090314

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην ιαπωνική πρωτεύουσα και πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο, ζητώντας να δοθεί τέλος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, εν όψει της «μαύρης» επετείου των τριών ετών από την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Στις 11 Μαρτίου 2011, η σεισμική δόνηση των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσαν τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ, στο πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι-ιτσί της Φουκουσίμα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι άφησαν πίσω τους 19.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Στην επαρχία Μιγιάγκι, που επλήγη κυρίως, με 10.000 νεκρούς και αγνοούμενους, οι τελετές μνήμης έχουν ξεκινήσει ήδη. Οι συνέπειες όμως του πυρηνικού ατυχήματος εξακολουθούν να είναι αισθητές στη χώρα.

Η διαδήλωση στο Τόκιο ήταν μία από τις πολλές που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή σε διάφορες ιαπωνικές πόλεις. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε να ενεργοποιήσει κάποιους από τους 48 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για μείωση της εξάρτησης της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια.

fukushima630-420_090314

By