Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαθεσιμότητα, απολύσεις και αμυντική βιομηχανία στο στόχαστρο της τρόικας

Διαθεσιμότητα, απολύσεις και αμυντική βιομηχανία στο στόχαστρο της τρόικας

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Η σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων προς διαθεσιμότητα, αποκτά κομβικό χαρακτήρα στις συζητήσεις με την τρόικα.

Η κυβέρνηση θέλει να φανεί απολύτως συνεπής σε αυτό το θέμα και να κλείσει άμεσα την εκκρεμότητα με την υπαγωγή 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ στη λίστα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου,  προκειμένου να λάβει από την τρόικα απαντήσεις σε τρία σημαντικά αιτήματα που έχει θέσει.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από τους εκπροσώπους των δανειστών πρώτον δύο μήνες παράταση για το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, στο οποίο πρέπει να υπαχθούν επιπλέον 12.500 εργαζόμενοι έως το τέλος Δεκεμβρίου και δεύτερον να συνυπολογιστούν στις απολύσεις του 2013 οι συμβασιούχοι του δημοσίου για τους οποίους θα υπάρξουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και το πλεονάζον προσωπικό ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και Αμυντικών Συστημάτων.

Η τρόικα όμως έχει ήδη πει όχι στα δύο αυτά αιτήματα. Υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί η απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, εκ των οποίων οι 2.000 περίπου έχουν διασφαλιστεί με το λουκέτο στην ΕΡΤ, οι υπόλοιποι 2.000 όμως αναζητούνται.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται μέχρι στιγμής το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι εφόσον οι αμυντικές βιομηχανίες δεν αποκρατικοποιούνται τελικά, αλλά αναδιαρθρώνονται, θα πρέπει οι απομακρύνσεις να προσμετρηθούν στις απολύσεις. Κυβέρνηση και τρόικα δεν τα βρήκαν άλλωστε χθες για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Αμετακίνητοι εμφανίζονται επίσης και στην άποψη ότι όσοι εκ των 6.000 περίπου συμβασιούχων του δημοσίου παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στις απολύσεις, με το σκεπτικό ότι αυτοί θα αποχωρούσαν ούτως ή άλλως. Αρνητική είναι η τρόικα και στο αίτημα για δίμηνη παράταση στη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας, στο οποίο όμως επιμένει ο κ.Μητσοτάκης, φοβούμενος ότι τα στενά χρονικά περιθώρια θα οδηγήσουν την κυβέρνηση ξανά σε οριζόντιας λογικής αποφάσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν και αντιδράσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By