Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΙΚΑ: Διακόπηκε η καταβολή ΕΚΑΣ σε 1.624 συνταξιούχους

ergasias asfalisi

Την ίδια ώρα, δεν έχει  καταρτιστεί η λίστα για τη διακοπή των συντάξεων σε μη δικαούχους αναπήρους

sintaxeisΗ Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με σκοπό τη νόμιμη και υπεύθυνη διαχείριση των χορηγούμενων παροχών, προβαίνει σε διασταυρώσεις των ηλεκτρονικά τηρούμενων αρχείων.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησε τη βάση δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών Συντάξεων για ηλεκτρονική διασταύρωση του αρχείου των συντάξεων ΙΚΑ με τα αρχεία συντάξεων των λοιπών Ταμείων.

Από τον έλεγχο αυτό, διαπιστώθηκε ότι σε 1624 περιπτώσεις συνταξιούχων θα πρέπει να διακοπεί η χορήγηση του επιδόματος, επειδή το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων που τους χορηγήθηκαν με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2013 υπερέβη το ποσό των 850,00 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελεί όριο για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ (άρθ.34 του Ν.3996/2011).

Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, αφενός, να διακοπεί η αχρεώστητη χορήγηση του ΕΚΑΣ στους μη δικαιούχους από τις 30 Ιουλίου 2013 και αφετέρου, να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που χορηγήθηκαν από την 1.1.2013, σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί βάσει των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί για τους δικαιούχους-επιδοματούχους στα έτη 2011 και 2012 και εφόσον διαπιστωθεί υπέρβαση του ανωτέρω κριτηρίου, οι υπηρεσίες θα προβούν επίσης στην αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ.

Διακοπή συντάξεων σε μη δικαιούχους αναπήρους

Στο μεταξύ,  σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τη διακοπή συντάξεων σε μη δικαιούχους αναπήρους, καθώς η έρευνα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται». Ο υπουργός δεσμεύεται πάντως ότι ευθύς μόλις τα στοιχεία γνωστοποιηθούν το υπουργείο θα προβεί στην άμεση ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Το έγγραφο του κ. Βρούτση διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο σε πόσες περιπτώσεις κατά την τελευταία τριετία διακόπηκε η πληρωμή συντάξεων σε «μαϊμού» αναπήρους και σε πόσες περιπτώσεις κατά την τριετία μειώθηκε το συνολικό πληρωτέο ποσό σε συνταξιούχους, μετά την επανεκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας λόγω ψευδών γνωματεύσεων από γιατρούς. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι «αν και πέρασαν 3 χρόνια με Μνημόνια, δεν δόθηκαν ποτέ αναλυτικά στοιχεία για τις υποθέσεις των δήθεν ανάπηρων συνταξιούχων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By