Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ ψήφισε η Ιορδανία

Το κοινοβούλιο της Ιορδανίας ψήφισε σήμερα Τετάρτη υπέρ της απέλασης του ισραηλινού πρεσβευτή στη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία ενός ιορδανού δικαστή από ισραηλινούς στρατιώτες

jordan_vouli640

Το κοινοβούλιο έδωσε στην κυβέρνηση διορία μίας εβδομάδας για να κλείσει την διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στο Αμάν σε απάντηση για τη δολοφονία του Ράεντ αλ Ζάιτερ. Ο Ζάιτερ, 38 ετών, δικαστής με καταγωγή από τη Ναμπλούς, σκοτώθηκε τη Δευτέρα στο συνοριακό πέρασμα της Γέφυρας Άλενμπι την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Δυτική Όχθη. Οι ιορδανοί βουλευτές απείλησαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Νσουρ, αν δεν εφαρμόσει την απόφασή τους να απελαθεί ο ισραηλινός πρεσβευτής.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι «το Ισραήλ λυπάται για τον θάνατο του δικαστή Ράεντ Ζάιτερ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον λαό και την κυβέρνηση της Ιορδανίας», ενώ είχε προσθέσει ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του δικαστή.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, ο δικαστής φέρεται να «επιτέθηκε εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών φωνάζοντας “Άλλάχου Άκμπαρ” και κρατώντας μια σιδερόβεργα» και προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός εξ αυτών.

Όμως το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αμφισβήτησε σε ανακοίνωσή του την εκδοχή αυτή, επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος δήλωσε ότι ο δικαστής δολοφονήθηκε «εν ψυχρώ», καθώς σε καμία περίπτωση δεν απείλησε τη ζωή των στρατιωτών.

By