Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Διαλλακτικότερη στάση των δανειστών προς την Ελλάδα ελέω εκλογικού αποτελέσματος

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ενδεχομένως να σηματοδοτήσει χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους

fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE
fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE

Λιγότερο άκαμπτοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι δανειστές προς την Ελλάδα ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας.  Αυτό προκύπτει από δήλωση  στο Reuters Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος  έχει γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ενδεχομένως να σηματοδοτήσει χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται  ότι οι ηγέτες της ΕΕ, στον Βορρά και τον Νότο, επιδιώκουν να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη, μετά το μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που κέρδισε στις εκλογές  και ο ηττηθείς Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με αφετηρία τα αποτελέσματα  πιέζουν για την αναθεώρηση του γερμανικού μοντέλου μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού που εφαρμόζεται από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης.

«Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν την πορεία τους μετά τη χωρίς προηγούμενο μεγάλη άνοδο των κομμάτων διαμαρτυρίας στις 28 χώρες της ΕΕ, δημιουργείται η δυναμική για χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι με την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πολιτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερη ανοχή στις δημόσιες δαπάνες.

«Ζητούμε να αλλάξουν οι κανόνες ή να προσαρμοσθούν καλύτερα στις προσδοκίες μας. Ζητούμε να αλλάξουμε την προσέγγιση που είχε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, χθες σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

By