Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανία για τη λιτότητα

Επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη το 2014 ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

merkelΜήνυμα με αποδέκτη το Βερολίνο έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον δεύτερο στην ιεραρχία Ντέιβιντ Λίπτον να προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 διακυβεύεται και να τονίζει ότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να στραφεί πλέον στην ώθηση της ανάπτυξης.

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει αντισυμβατικά μέτρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, τονίζοντας ότι η παραδοσιακή νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή και πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Λίπτον ανέφερε:«Υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να πέσει σε στασιμότητα, η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλους βασικούς θεσμούς», και ζήτησε από την ΕΚΤ να στοχεύσει με την πολιτική της σε προβλήματα σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που πληρώνουν επιτόκια πολύ υψηλότερα απ” ό,τι στις χώρες του «πυρήνα».

Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά, αντεπιτέθηκε με ομοβροντία δηλώσεων. Πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να υποστηρίξει τη σκληρή πολιτική της Γερμανίας, λέγοντας ουσιαστικά ότι το Βερολίνο κάνει χάρη στον Νότο που δεν αυξάνει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ.

Η καγγελάριος τόνισε σε τραπεζικό συνέδριο στη Δρέσδη: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα».

Αργότερα έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι οι προειδοποιήσεις Μπαρόζο για την πολιτική λιτότητας είναι λανθασμένες. Σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ, η Γερμανία θα επιμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Τη δική του απάντηση έδωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο  Γερμανός αξιωματούχος είπε,  αν κανείς δεν είναι κατά της ανάπτυξης,  τόνισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα και ότι οι ισχύουσες συνθήκες επιτρέπουν την ευελιξία που χρειάζεται για την προσαρμογή στις οικονομικές εξελίξεις.

Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να κινούνται με βάση τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε χαρακτηριστηκά: «Η καθυστέρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι δωρεάν γεύμα. Αυτό σημαίνει υψηλότερα επίπεδα χρέους. Και αυτό έχει πραγματικό κόστος στη ζώνη του ευρώ, όπου το δημόσιο χρέος είναι ήδη πολύ υψηλό».

 

 

By