Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαπραγμάτευση και όχι πόλεμος με την τρόικα

Ο ερχομός της τρόικας βάζει σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση, η οποία θέλει να μία ήπια συζήτηση με τους δανειστές

troika-ygeiasAΓια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προετοιμασμένος να εμμείνει στο γραμμή «όχι νέα μέτρα». Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν ζητήθηκαν ποτέ νέα οριζόντια μέτρα, παρά μόνον ατά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τα οποία είναι αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν ότι η συζήτηση θα γίνει υπό καλύτερους όρους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις παρεμβάσεις και κυρίως στο ασφαλιστικό.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι τα στοχευμένα αυτά μέτρα δεν περιλαμβάνουν περικοπές και παρεμβάσεις σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου και μέχρι τότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει οριστικοποιήσει τη γραμμή που θα έχει στις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη του κενού του ερχόμενου έτους.

Επιπλέον, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας δεν είναι ευοίωνο, καθώς όπως διαμηνύουν το υπόλοιπο της δόσης, ύψους ενός δισ. ευρώ, από την εγκεκριμένη του Ιουλίου, θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει και τα τέσσερα προαπαιτούμενα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα. Επίσης, θα πρέπει να κλείσει το θέμα με τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Μάλιστα, η τρόικα «άδειασε» την κυβέρνηση, καθώς τονίζουν ότι δεν ζήτησαν ποτέ κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, υπονοώντας επικοινωνιακά παιχνίδια.

Τη στροφή της Ελλάδας στην ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία και την πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού νότου για τη μετανάστευση επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χθες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επεσήμανε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει λάβει με τις επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Έφερε ως παράδειγμα την εξαγορά ελληνική start up επιχειρήσεων όπως της byte mobile από την Citrix και της Nano Radio από τη Samsung, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ταλέντο επιστημονικό, ιδιαίτερα από νέα παιδιά, που προκαλούν το ενδιαφέρον των ξένων κολοσσών». Ανέφερε και τις μεγάλες επενδύσεις μεγάλων ξένων πολυεθνικών όπως η Hewlett Packard στον Πειραιά.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης πως επεσήμανε στους ευρωπαίους συναδέλφους του την πρόοδο της Ελλάδας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέροντας παραδείγματα όπως το taxisnet, το syzeuxis και το rural networks για τους νέους αγρότες, υποστηρίζοντας προς τους εταίρους: «όλα αυτά δεν είναι σχέδια, έχουν γίνει και δεν είναι στα χαρτιά. Είμαι αποφασισμένος η τεχνολογία και η καινοτομία να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία».
Διευκρίνισε επίσης πως σε συνδυασμό με την ψηφιακή οικονομία η Ελλάδα έχει «εθνικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία τροφίμων, η ναυτιλία και ο πολιτισμός. Επιδίωξή μου είναι να κάνουμε την Ελλάδα έναν εξωστρεφή περιφερειακό κόμβο οικονομίας, αυτό που λέμε hub».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By