Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαφορές έως και 774% στις τιμές των τηλεφωνικών κλήσεων εντός ΕΕ

Ιδιες υπηρεσίες, πολύ διαφορετικές τιμές

mobile1Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρεώνονται για τις ίδιες υπηρεσίες με πολύ διαφορετικές τιμές σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.  Οι χρεώσεις στην Ελλάδα (μέσο κόστος ανά λεπτό), βρίσκονται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές παρατηρείται στις εγχώριες κλήσεις από κινητά τηλέφωνα: μια διαφορά της τάξεως του 774% ανάμεσα στη Λιθουανία, τη φθηνότερη χώρα, και την Ολλανδία, την ακριβότερη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές οι διαφορές στις τιμές είναι αδικαιολόγητες καθώς δεν μπορούν να ερμηνευτούν από διαφορές στην ποιότητα, το κόστος παροχής της υπηρεσίας ή την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις χώρες αυτές.

«Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι 28 ξεχωριστές εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη δεν δημιουργούν για τους καταναλωτές τα οφέλη που θα δημιουργούσε μια ενιαία αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς και μιας πραγματικά συνδεδεμένης ηπείρου» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους.

mobilechargers

Σε άλλες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά οι διαφορές στις τιμές είναι πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει από 0,69 έως 0,99 ευρώ: υπάρχει δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 43%. Σποραδικές ή περιστασιακές αγορές, όπως η αγορά ενός iPad, παρουσιάζουν μόνον 11% διαφορά ως προς το κόστος ανάμεσα στις διάφορες χώρες της ΕΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By