Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαφοροποιήσεις στη Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ – «Αποστάσεις» Λαφαζάνη για τις συνεργασίες

«Φοβάμαι ότι μάλλον ακολουθούμε λάθος δρόμο»

λαφαζανης

«Διχασμός» επικρατεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, μετά το πολιτικό «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα.

Η προοπτική συνεργασίας τόσο με βουλευτές και στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ -και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί- διαφωνώντας με την πολιτική των μνημονίων, όπως και με τη ΔΗΜΑΡ δημιουργεί πόλωση στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί σφοδρή σύγκρουση.

«Μετά απο μια ιστορική πρωτιά ανοίγονται μπροστά μας μεγάλες δυνατότητες και μεγάλες προκλήσεις. Φοβάμαι ότι μάλλον ακολουθούμε λάθος δρόμο. Στις εκλογές νίκησε η Αριστερά, η Ριζοσπαστική Αριστερά όχι η κεντροαριστερά. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και όχι στην κεντροαριστερά», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Είμαστε το ποιοτικό καινούργιο μόρφωμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να τα περιφρουρήσουμε και αν πρέπει να αλλάξουμε κάτι είναι το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Δεν χρειαζόμαστε αναδίπλωση -που γίνεται- και μας στερεί σε κοινωνική δύναμη. Κεντροαριστερά ήταν άλλη όψη της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας και ήταν το κύριο όχημα για τη μετάλλαξη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η σύζευξη με την κεντροαριστερά θα μας οδηγήσει σε μια μεγάλη ομηρεία. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες, πρέπει όμως να προτείνουμε και κοινό προγραμματικό τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοικτός σε κόμματα και οργανώσεις που εγκαταλείπουν τα κεντροαριστερά νεφελώματα. Το ταβάνι μπορούμε να το σπάσουμε εάν κάνουμε μια πλατιά, εργατική, λαϊκή πολιτική. Αν ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας και όλες οι αποφάσεις αποφασίζονται στα όργανα με τη συμμετοχή των μελών».

Στην τοποθέτησή του, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία. «Οποιος φοβάται ότι πάμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει στην ιδεολογία μας», συμπλήρωσε.

Σόφη Παπαδόγιαννη

«Γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση η ΚΕ και η συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση. Πήραμε ένα 27% στις ευρωεκλογές ,δεν είναι σαρωτικό όπως θα θέλαμε αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούμε να φέρουμε την πολιτική ανατροπή. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε μόνοι…πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία. Είτε λέγονται όμως αυτά στην εισήγηση είτε όχι, είναι το ίδιο και το αυτό. Γιατί έρχεται μια πολιτική πρόταση τακτικίστικη: κάνουμε άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ και σε όσους κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και μόνο αυτό ακυρώνει όλα τα άλλα. Αποδεχόμαστε δηλαδή ότι έχουμε πιάσει ταβάνι και στρεφόμαστε εκεί, στην κεντροαριστερά που είναι υπόλογη για τις καταστροφικές πολιτικές που έφεραν το λαό ως εδώ. Και τι μήνυμα στέλνουμε; Ότι χρειαζόμαστε δεκανίκια για να προχωρήσει η υπόθεση της αριστερής κυβέρνησης. Το κύριο είναι η αξιοπιστία της πρότασής μας».

Θοδωρής Δρίτσας

«Είναι αδιανόητο να κάνουμε τη γκάφα να αφήσουμε τις πρωτοβουλίες στο Σαμαρά, για τους 180 και εκλογή Προέδρου, αν δεν οργανωθούμε πρώτα στην κοινωνία».

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

«Οι μεγάλες επιτυχίες στην περιφέρεια αφορούν όλη την ΚΕ και το κόμμα. Στην Αθήνα δώσαμε μια μάχη όπου μπορέσαμε και αμφισβητήσαμε ένα παγιωμένο καθεστώς. Ξέρετε όλοι ποιες ήταν οι δυσκολίες, ήταν ένας μηχανισμός αναπαραγωγής εξουσίας. Αυτή την ανατροπή κληθήκαμε να κάνουμε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε για τις θέσεις μας. Μπορούμε να πείσουμε ευρύτερα ακροατήρια».

Ρένα Δούρου

«Συζητάμε χρόνιες παθογένειες με ένα τρόπο αντιστρόφως ανάλογα με τη θέση του κόμματός μας στην Ευρώπη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία και δημιουργεί νέα δεδομένα σε μια ήπειρο που συντηρητικοποιείται. Έχουμε χρέος να πετύχουμε και αυτό γιατι κρίνεται το μέλλον της Αριστεράς.

Να υπερβούμε άμεσα τα κρίσιμα προβλήματα που βάζουν τα κείμενα συμβολής και να διασφαλίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να κυβερνήσει άμεσα. Εχουμε έλλειψη συλλογικότητας, αχαλίνωτες φιλοδοξίες και έχουμε ανάγκη από λιγότερους τακτικισμούς, χρειαζόμαστε ενίσχυση εσωκομματικής Δημοκρατίας. Κάποιες μάχες δεν κερδήθηκαν γιατί έγιναν και κάποιες συναντήσεις…και κάποιοι είπαν όχι σε κάποιο γήπεδο και κάποιοι σε άλλο».

 

By