Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαφωνίες κυβέρνησης – τρόικας για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υιοθετήσει την πλειονότητα των εισηγήσεων του Οργανισμού

troika

Υπέρ της υιοθέτησης του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, με λίγες τεκμηριωμένες εξαιρέσεις, επέμειναν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση επί των θεμάτων που θέτει ο ΟΟΣΑ, για τα οποία η κυβέρνηση είτε δεν δέχεται να αλλάξει το καθεστώς είτε προτείνει διαφορετικές ρυθμίσεις, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επίμαχες ρυθμίσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τρόικα έθεσε σήμερα επιπλέον στο τραπέζι ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών (ΚΤΕΛ, υπηρεσίες σοφέρ) τα οποία επίσης δεν δέχεται η κυβέρνηση. Για μεν τους φόρους το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Για το κόστος Ενέργειας: Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Χατζηδάκης υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί μια χώρα με ανεργία 28% να θεωρείται πως υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Επίσης τόνισε πως το υψηλό κόστος ρεύματος έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες περί φιλικών στην επιχειρηματικότητα αλλαγών, τονίζοντας πως «δεν μπορεί μια χώρα να έχει υπουργείο Βιομηχανίας και να μην έχει βιομηχανίες». Για το θέμα αυτό θα υπάρξει και ειδική σύσκεψη με την τρόικα την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο ΥΠΕΚΑ, με τους υπουργούς κ. Μανιάτη και Χατζηδάκη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By