Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διαφωνούσε από την αρχή η τρόικα στη συγχώνευση ΕΤΕ – Eurobank

Την αρχική αντίρρησή της τρόικας για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

troika maximouΗ τρόικα είχε εξαρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λόγω του μεγέθους της τράπεζας που θα προέκυπτε από μία τέτοια συγχώνευση δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ απαντώντας στις διάφορες «φήμες» για τους λόγους αναστολής της συγχώνευσης των δυο τραπεζών υπογράμμισε  ότι πρόκειται για « ψίθυρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, σε προσχέδιο του Μνημονίου, αναφέρεται ότι εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής του από τον Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία» (reputable investor with relevant experience). Με αυτή τη διατύπωση, η τρόικα θέλει να αποκλείσει την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών σε funds και να προσανατολίσει την αναζήτηση επενδυτή σε πιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα, σε προηγούμενο προσχέδιο του Μνημονίου, που άλλαξε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, γινόταν ευθεία αναφορά σε ευρωπαϊκή τράπεζα (stable european institution).

Προς πώληση θα τεθεί ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών. Στο προσχέδιο αναφέρεται 20% – 25%, αλλά είναι σε αγκύλες, που σημαίνει ότι τελεί ακόμη υπό συζήτηση.

Πλέον οι δύο τράπεζες κάνουν «αγώνα δρόμου» για να συγκεντρώσουν το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων από τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ξεχωριστής τους διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, μετά από αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.

Τα σχετικά σχέδια παρουσίασαν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που σύμφωνα με πληροφορίες θα τα εξετάσει, χωρίς να έχει θέσει «προβλήματα» στη σχετική διαδικασία, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα.

Από την πλευρά τους η Alpha Bank και η τράπεζα Πειραιώς προχωρούν με τη σειρά τους στις αυξήσεις των κεφαλαίων τους, έχοντας όπως δηλώσει εξασφαλίσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια.

By