Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαψεύδει τα σενάρια για ΑΟΖ ο Κασουλίδης

Διχογνωμία επικρατεί αυτή τη στιγμή για το αν η Αίγυπτος προχωράει σε ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ που συνάψει με την Κύπρο.

kasoulidisΟ υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφέροντας κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «ουδέποτε εκφράστηκε από πλευράς της επίσημης αιγυπτιακής Κυβέρνησης οποιοδήποτε θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω μια συμφωνία που έγινε από δύο κράτη μέλη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μια συμφωνία που συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στον ΟΗΕ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Άνω Βουλή της Αιγύπτου.

«Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου Βουλευτή» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως δεν θα επιθυμούσε να παρέμβει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Αιγύπτου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως για το θέμα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διεθνή συμφωνία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

«Όχι, αλλά δεν έθεσε τέτοιο πράγμα η Αίγυπτος. Η θέση της Αιγύπτου είναι καθαρή. Ήρθε εδώ Υπουργός της, έγιναν τόσες επαφές, χθες ήμουν με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου και δεν μου ανέφερε κάτι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά στο κατά πόσο το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει την συμφωνία για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που υπέγραψε με την Κύπρο. Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μεταδίδει ότι η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα ( αιγυπτιακή Άνω Βουλή), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ο Καντέρ είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Πηγή: offsite

By