Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Γερμανία στήνει αυτί  σε 195 χώρες και τοποθεσίες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

wiretap ypoklopes parakolouthiseisΣε διάψευση των αναφορών περί παρακολούθησης των διαδικτυακών τηλεπικοινωνιών σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα προχώρησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, επισήμανε ότι τα εσωτερικά έγγραφα της ΒND που κατατέθηκαν σε πρόσφατη δικαστική διαδικασία περιγράφουν διαδρομές τηλεπικοινωνιών, αλλά η αναφορά σε κάποιες χώρες δεν σημαίνει επ” ουδενί ότι αυτές οι χώρες αποτελούν στόχο παρακολούθησης της BND.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο κατάλογος, ο οποίος αναφέρεται εκεί, περιγράφει τηλεπικοινωνιακές διαδρομές που μπορεί να ακολουθηθούν, αλλά δεν περιγράφει τους στόχους παρακολούθησης της BND» τόνισε ο κ. Στράιτερ και σημείωσε ότι η όλη βάση του δημοσιεύματος δεν είναι ορθή.

Στην Ελλάδα το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» γράφοντας ότι η Γερμανία έχει και εκείνη ρόλο «Μεγάλου Αδελφού», στήνοντας… αυτί σε 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.

Οι υποκλοπές φέρονται ότι αποκαλύφθηκαν σε έγγραφο ντοκουμέντο το οποίο κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ Γερμανού δικηγόρου και της BND. Σύμφωνα με αυτό, οι παρακολουθήσεις γίνονται για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα δήλωσε ότι: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δοθεί άμεση απάντηση στο δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς. Μεταξύ φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ´επανάληψη, αναφερθεί η Γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για παραβίαση των κανόνων αυτών».

By