Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαψεύδει το Λιμενικό παρολίγον «θερμό» επεισόδιο με τουρκικά σκάφη

«Αβάσιμες, ανυπόστατες και ψευδείς» χαρακτηρίζονται οι καταγγελίες για «άνωθεν εντολές» προς αποφυγή του επεισοδίου

limeniko622_414

Η καταγγελία αναφέρει ότι σκάφη του Λιμενικού έλαβαν «άνωθεν εντολές» να αποχωρήσουν από την περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα – Αβάσιμους και ψευδείς χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του υπουργείο Ναυτιλίας

Την αντίδραση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του ίδιου του υπουργού Ναυτιλίας, προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Θράκης, Σάκη Ζησίδη, ότι σκάφη του Λιμενικού έλαβαν «άνωθεν εντολές» να αποχωρήσουν από την περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, και «να μη ενοχλούν» τουρκικά σκάφη.

Σχετικά με το περιστατικό που καταγγέλλει ο κ. Ζησίδης, αυτό σημειώθηκε ενώ τα περιπολικά του Λιμενικού είχαν προσεγγίσει στην περιοχή προκειμένου να αντιμετωπίσουν παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά, τα οποία συνοδεύονταν από τουρκική ακταιωρό.

Η καταγγελία ωστόσο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αρχηγείου του Λ.Σ., το οποίο σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «αβάσιμους, ανυπόστατους και ψευδείς» του ισχυρισμούς του στελέχους του στη Θράκη.

Εξάλλου, οι ισχυρισμοί του στελέχους του Λιμενικού Σώματος προκάλεσαν την ενόχληση και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνηση της σκοπιμότητας των συγκεκριμένων δηλώσεων, ενώ ο αρχηγός του Λ.Σ., Δημήτρης Μπαντιάς, διέταξε άμεσα τη διάθεση του εν λόγω στελέχους στην υπηρεσία του, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε τακτό χρονικό διάστημα, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ήδη ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Αναφορικά με δημοσιεύματα ιστοσελίδων και τους ισχυρισμούς στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τους οποίους δόθηκε, δήθεν, «άνωθεν» εντολή στα πλωτά περιπολικά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να υποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας, κατά τη στιγμή που αλιευτικά σκάφη τρίτης χώρας διενεργούσαν αλιεία, το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δηλώνει τα εξής:
Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι παντελώς αβάσιμοι, ανυπόστατοι και ψευδείς.
Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να σπεύδουν στο συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας των συγκεκριμένων δηλώσεων, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς διέταξε άμεσα τη διάθεση του εν λόγω στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Υπηρεσία του, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε τακτό χρονικό διάστημα, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ήδη ο Εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By