Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Από που θα βρεθούν τα λεφτά για τρίτο δάνειο

Η προαναγγελία τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα από το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσε αίσθηση στα γερμανικά, αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ.

efimeridaNewspapersΣτο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν βασικό θέμα στις περισσότερες γερμανικές εφημερίδες, ενώ εκτενή άρθρα αφιέρωσαν οι Financial Times και ο Guardian.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναζητά τους πόρους για ένα τρίτο πακέτο στήριξης και αναφέρει πληροφορίες για χρηματοδότηση τουλάχιστον εν μέρει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Γράφει ειδικότερα ότι συζητείται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Με τα χρήματα αυτά, εκτιμά η εφημερίδα, θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Δεδομένου ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μόνες επιλογές παραμένουν τα αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, αναφέρει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έχει σαφώς μικρότερο εύρος από τα δύο πρώτα, αλλά και οι προϋποθέσεις θα είναι λιγότερο αυστηρές, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει μεγάλο μέρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν τω μεταξύ ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.  Σε συνέντευξή του στην Kölner Stadtanzeiger, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλεί την Άγκελα Μέρκελ να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. «Ο υπουργός της, Β. Σόιμπλε, αποκάλυψε αυτά που ήθελε να κρύψει η καγκελάριος από τους πολίτες. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πει επιτέλους την αλήθεια στους Γερμανούς, κι αυτό πριν από τις εκλογές», δήλωσε.

O ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού της SPD,  Κάρστεν Σνάιντερ, κατηγορεί σε συνέντευξη του στην Passauer Neue Presse τον κ. Σόιμπλε ότι λέει μόνον τη μισή αλήθεια. «Εάν τώρα λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πει πόσο θα κοστίσει. Οι αριθμοί θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τις εκλογές», τονίζει.

«Ο Σόιμπλε σπάει το ταμπού της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος αναλυτικού άρθρου των Financial Times, επισημαίνοντας ότι το «πολιτικά τοξικό» θέμα άνοιξε λίγο πριν τις γερμανικές κάλπες. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να εξαγγείλει νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την πίεση που ασκήθηκε από τον υποψήφιο της SPD Πέερ Στάινμπρουκ προς την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις προθέσεις της πριν τις εκλογές και αναφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό τριών με τεσσάρων δισ,

«Εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης, η Ευρώπη καλά θα κάνει να βρει μία κατάλληλη φόρμουλα», τονίζει ο Guardian. Σχολιάζει πάντως ότι ο κ.Σόιμπλε προέβη στη δήλωση πεί νέας βοήθειας μόνο και μόνο για να αποφύγει τη συζήτηση περί νέου κουρέματος χρέους και προσθέτει: «Τι κρίμα.  Εάν ένα τρίτο πακέτο στήριξης είναι αναγκαίο, ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να βρούν μία φόρμουλα που θα αντέξει. Ένα μικρό δάνειο για να καλύψει την τρύπα που ήδη έχει επισημάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν απλώς άλλη μία δόση από ένα φάρμακο που δεν έχει αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερο οι δανειστές να πάρουν μία γενναία απόφαση για μείωση του χρέους.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By