Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Aύξηση των εκτελέσεων σε Ιράκ και Ιράν

Αυτή είναι η τρίτη συναπτή χρονιά που στο Ιράκ παρατηρείται «εντυπωσιακή» αύξηση των εκτελέσεων, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30%

iran-capitalpunishment

Το Ιράν και το Ιράκ ευθύνονται για την «ραγδαία παγκόσμια αύξηση» των εκτελέσεων τον περασμένο χρόνο, αναφέρει σήμερα η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή.

Συνολικά 778 εκτελέσεις έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2013, αύξηση σχεδόν 15% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Τουλάχιστον 369 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν και 169 στο Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, ο Σαλίλ Σετί, προειδοποίησε ότι «οι χώρες εκείνες που εμμένουν στη θανατική ποινή βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας».

Αυτή είναι η τρίτη συναπτή χρονιά που στο Ιράκ παρατηρείται «εντυπωσιακή» αύξηση των εκτελέσεων, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες «καταδικάστηκαν με βάση ασαφείς αντιτρομοκρατικούς νόμους».

Στο Ιράν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι δεκάδες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν εν κρυπτώ, γεγονός που ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό σε περισσότερες από 700, αναφέρει η οργάνωση.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο–από 1.722 σε 58 χώρες που ήταν το 2012 ανήλθαν σε 1.925 σε 57 χώρες τον περασμένο χρόνο.

Τα στοιχεία του 2013 δεν περιλαμβάνουν την Κίνα, η οποία κατά την οργάνωση έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων, αλλά ούτε και τη Βόρεια Κορέα, όπου η οργάνωση υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες εκτελέσεις από τις 70 για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία.

Η έκθεση καταγγέλλει τις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα της αμερικανικής ηπείρου που πραγματοποίησε εκτελέσεις τον περασμένο χρόνο, επειδή αγνόησε τους διεθνείς κανονισμούς που ορίζουν ότι άτομα με νοητικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτελούνται.

Η οργάνωση επικαλείται την περίπτωση του Τζον Φέργκιουσον, ο οποίος εκτελέστηκε τον Αύγουστο στη Φλόριντα, παρότι είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η γενική τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινή εξακολουθεί να υφίσταται με τον αριθμό των χωρών εκείνων όπου συνεχίζονται οι εκτελέσεις να έχει μειωθεί από 37 σε 22 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Καμία εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη ή στην Κεντρική Ασία για πρώτη φορά από το 2009 καθώς η Λευκορωσία–η μοναδική χώρα στην περιοχή όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή- δεν προχώρησε σε εκτελέσεις.

Στις ΗΠΑ, το Μέριλαντ έγινε η 18η πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή. Στην ευρύτερη Καραϊβική, τρεις χώρες- η Γρενάδα, η Γουατεμάλα και η Σάντα Λουτσία- επίσης ανέφεραν ότι δεν έχουν θανατοποινίτες από τότε που η Αμνηστία ξεκίνησε να κρατάει αρχεία το 1980.

By