Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Διεθνής ανησυχία από την έκρηξη βίας στην Ελλάδα

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν αναφορά για κλίμα πόλωσης, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κρούει το κώδωνα

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Στα επεισόδια  στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τη δολοφονία από μέλος της Χρυσής Αυγής αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ μήνυμα στις ελληνικές αρχές να εμποδίσουν περαιτέρω κύμα εξτρεμιστικής βίας μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία.

Τα ξένα μέσα κάνουν λόγο για κλίμα πόλωσης στην Ελλάδα και σημειώνουν ότι το θλιβερό περιστατικό έρχεται εν μέσω αναταραχής και διαδηλώσεων, ενώ αναλύουν και τη δράση της Χρυσής Αυγής το τελευταίο διάστημα, την οποία  συνδέουν με την οικονομική κρίση και την αγανάκτηση των πολιτών. Μάλιστα, δίνουν έμφαση στα υψηλά ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

bbcv_420_420

«Η δολοφονία τραγουδιστή προκαλεί βίαια επεισόδια στην Ελλάδα» μεταδίδει το AlJazeera, το οποίο αναφέρει στο άρθρο ότι και τη δράση του ακροδεξιού κόμματος και συγκεκριμένα υπενθυμίζει τις συλλήψεις δύο υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής τον Ιανουάριο, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσαν έναν Πακιστανό μετανάστη.

«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν νεοναζί μετά το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου ενός αριστερού σε συμπλοκή. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας αλλά και στο γεγονός ότι βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση αναφέρεται η Huffington Post και η ιστοσελίδα ενημερώνει για την άρνηση από την πλευρά της Χρυσής Αυγής οποιασδήποτε ανάμειξης στο περιστατικό, ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να εκτονώσει την κοινωνική ένταση.

Το BBC κάνει λόγο για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα μέτρα λιτότητας και προσθέτει ότι η δολοφονία έγινε, κατά την ημέρα που τα συνδικάτα είχαν κηρύξει γενική απεργία κατά των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. «Αριστερός μουσικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα. Ύποπτος είναι ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή» γράφει, επίσης, το BBC.

Το δίκτυο Euronews έχει εκτενές ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας και φιλοξενεί τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για το θλιβερό περιστατικό, ενώ αναφέρει ότι η δολοφονία έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε επιθέσεις σε μέλη του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο Guardian κάνει λόγο για κλίμα πόλωσης στην Ελλάδα. Η ιστοσελίδα αναφέρει τις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τόνισε ότι θα υπάρξουν μηνύσεις σε όσους κατηγορούν τη Χρυσή Αυγή για το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ επίσης κάνει αναφορά στα περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα από μέλη του ακροδεξιού κόμματος.

Φόβους πολιτικής βίας προκαλεί δολοφονία» στην Ελλάδα είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Η εφημερίδα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η δολοφονία, η οποία, όπως γράφει ο συντάκτης, έρχεται μετά από σειρά βίαιων επιθέσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από μέλη του κόμματος κατά πολιτικών τους αντιπάλων. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ.

Μήνυμα στις ελληνικές αρχές να εμποδίσουν περαιτέρω κύμα εξτρεμιστικής βίας απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές «πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εμποδίσουν περαιτέρω την υποκινούμενη βία μετά από τη δολοφονία ενός μουσικού και ακτιβιστή αντιφασίστα από έναν υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Αθήνα».

aljazeera

«Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους είναι ανεπίτρεπτη παντού και η ιστορία έχει δείξει ότι θα υπάρχουν ζοφερές συνέπειες εάν δεν ελεγχθεί. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθέσεις σαν αυτή δεν θα γίνουν ανεκτές και το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η Τσεζέρκα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το πως η μισαλλοδοξία και η βία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για το ότι αυτές εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού, οι οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την αδύναμη απάντηση των Αρχών» τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο κύμα, πριν οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και τη δυνατότητά τους να εξασκούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις χωρίς φόβο σωματικής βίας» προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ανακοίνωση περιέχει λεπτομέρειες της επίθεσης και συνεχίζει: «Η δολοφονία σημειώθηκε μετά από αρκετά χρόνια μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Οι ακροδεξιές απόψεις σαν αυτές που ασπάζεται η Χρυσή Αυγή, έχουν κερδίσει στήριξη στη διάρκεια αυτής της περιόδου -το κόμμα διαθέτει 18 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Αυτή η αύξηση της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Οι Αρχές πρέπει να δράσουν τώρα, προκειμένου να εμποδίσουν τέτοια φαινόμενα βίας πριν αυτά επεκταθούν και ξεφύγουν από κάθε έλεγχο» πρόσθεσε η Τσ.Τιγκάνι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By