Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Διεθνής διάσκεψη για την επιστροφή των κλεμμένων της Ουκρανίας

Η διάσκεψη που διοργανώνεται από το Φόρουμ της Ουκρανίας με επικεφαλής την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζει ότι θα προκαλέσει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας

Ukraine

Μια διεθνής διήμερη συνάντηση θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι ώστε να ανακτηθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν κλαπεί μετά την πτώση του ανατραπέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η διάσκεψη που διοργανώνεται από το Φόρουμ της Ουκρανίας με επικεφαλής την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζει ότι θα προκαλέσει την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να βρεθούν και να ανακτηθούν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας και συνεπώς να σταλεί «ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τέτοιες παράνομες ενέργειες».

Στις συζητήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος ανώτεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι, εισαγγελείς και εκπρόσωποι οικονομικών κέντρων και διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών .

«Είναι μια επείγουσα και άμεση δράση για να φέρει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα έχουν ήδη αποδείξει την ισχυρή υποστήριξη τους προς τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Τερέζα Μέι. «Και αυτή η συνάντηση θα δώσει μια νέα ευκαιρία να δείξουμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε. Σύμφωνα δε με τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ οι ΗΠΑ είναι μαζί με τους διεθνείς εταίρους τους « αποφασισμένες να στηρίξουν την ηγεσία και το λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους κατά της διαφθοράς».

Ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από την ηγεσία της χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από ογκώδεις και αιματηρές διαδηλώσεις εξ αιτίας της άρνησής του να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητώντας την προσέγγιση με τη Μόσχα.

By