Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διεθνής σύσκεψη στο Παρίσι για το Ιράκ

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ

iraq-jihad

Διεθνής σύσκεψη για την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου 20 χωρών, αλλά και περιφερειακοί παράγοντες. Από αυτούς, προβλέπεται η συμμετοχή 10 περίπου αραβικών χωρών, ενώ σημειώνεται η απουσία του Ιράν, καθώς δεν θέλησε να συμμετάσχει, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν επιθυμία του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, παρά την προσπάθεια της Γαλλίας.

Εκτός από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Με ανακοίνωσή της η Γαλλική προεδρία τονίζει ότι η σύσκεψη οργανώνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ιρακινής ηγεσίας, με την οποία συζήτησε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ την προηγούμενη Πέμπτη. Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ αναμένεται να δώσει συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο πριν την έναρξη της σύσκεψης. Η συνάντηση που πραγματοποιείται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδας με εναρκτήρια ομιλία του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, σκοπός της συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα», «για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους». Θα είναι ακόμα μια ευκαιρία για καθορισθούν με ποιο τρόπο και ποια μέσα θα συμμετέχουν οι διάφορες χώρες στη διεθνή συμμαχία. Επιπλέον, εάν αεροπορικές επιδρομές θα διεξαχθούν και στο συριακό έδαφος, παρά τις ρωσικές αντιδράσεις. Με την ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να καθορίσει με ακρίβεια τα μέσα συμμετοχής της Γαλλίας στη συμμαχία.

By