Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διεθνή εύσημα προς την κυβέρνηση για την φοροδιαφυγή

Το 24% του ελληνικού ΑΕΠ το 2012 προερχόταν από την παραοικονομία, σημειώνει το Bloomberg

apodeikseis

 

Στην εκτεταμένη παραοικονομία στην Ελλάδα αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. 

Το δημοσίευμα εστιάζει στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τις φορολογικές αρχές, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα τα μπαρ, εστιατόρια και άλλοι χώροι αναψυχής συχνά αποφεύγουν τη χορήγηση αποδείξεων. 

Οι αρχές «πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετούς φόρους ώστε να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια», αναφέρει το Bloomberg. «Η εκτέλεση ακόμα και της πιο βασικής από τις κρατικές αρμοδιότητες σημαίνει η ανατροπή μιας κουλτούρας φοροαποφυγής που έχει τις ρίζες της στους αιώνες κατοχής από τους Οθωμανούς Τούρκους με δεκαετίας αδιαφορίας στη συνέχεια από την ελληνική πολιτεία», αναφέρει. 

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η παραοικονομία το 2012 ανήλθε στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ έναντι 15% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, η μαύρη εργασία ήταν κατά μέσο όρο στο 25% μεταξύ 1995 και 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. 

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι η θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων δημιουργήθηκε αρχές του 2013 κατ’απαίτηση της Τρόικας. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δηλώνει ότι τα φορολογικά έσοδα ήδη αυξάνονται αυτό το έτος λόγω των βελτιώσεων στα πληροφοριακά συστήματα, του καλύτερα εκπαιδευμένου προσωπικού και του πιο συγκεντρωτικού ελέγχου στις περιφερειακές φορολογικές διευθύνσεις. Τα κυβερνητικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο ήταν 12,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1% σε ετήσια βάση. 

«Κάνουμε όλες τις αλλαγές, την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Θεοχάρης σε συνέντευξη στις 7 Απριλίου. «Κατά μία έννοια, αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα της κρίσης». 

Το Bloomberg παρευρέθηκε σε 20 αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Οι έλεγχοι έδειξαν πόσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και πόσο μακριά θα πρέπει να ακόμα να προχωρήσει η ελληνική κοινωνία, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγή: capital.gr

By