Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Διεθνή media: «Ο ακροδεξιός τομέας της ΝΔ εκπροσωπείται από τον Μπαλτάκο»

«Οι πολιτικές συνέπειες μπορεί να φανούν στις εκλογές του Μαΐου» σημειώνει το Euronews

baltakos

Εκτενείς αναφορές για το θέμα με τον Τάκη Μπαλτάκο φιλοξενούν σήμερα, Πέμπτη τα διεθνή media, που επικεντρώνονται στις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο δημοσίευμα των Financial Times, γίνεται λόγος για μια «ντροπιαστική» συζήτηση που ήρθε στο φως και εξέθεσε έναν από τους πιο κοντινούς συμβούλους του πρωθυπουργού. «Ο κ. Σαμαράς απέρριψε οποιαδήποτε γνώστη των γεγονότων, λέγοντας ότι αν είναι έτσι, τότε ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση».

Ως προς τα πολιτικά αποτελέσματα, εκτιμάται πως η διαρροή αυτή θα στοιχίσει ψήφους στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών, καθώς «αποκάλυψε τις σχέσεις του ακροδεξιού τομέα της ΝΔ που ‘εκπροσωπείται’ από τον κ. Μπαλτάκο με την εξτρεμιστική Χρυσή Αυγή».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χ.Α. με αφορμή την άρση ασυλίας ακόμη πέντε βουλευτών του κόμματος, μεταξύ αυτών και του Ηλία Κασιδιάρη, που έχει βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων και δηλώνει ότι (στην περίπτωση που εκλεγεί) θα ασκήσει τα καθήκοντά του «και από το κελί».

Προστίθεται πως αναμένεται η άρση ασυλίας και των εναπομείναντες βουλευτών της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο, πριν τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές των ΟΤΑ.

«Η αποκάλυψη του βίντεο έρχεται τη χρονική στιγμή, όταν το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται σε δημοσκοπική κάθοδο, σε συνέχεια συλλήψεων και της φυλάκισης της ηγεσίας του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά οι πραγματικές πολιτικές συνέπειες, αν υπάρξουν, θα φανούν στις εκλογές για την Τ.Α. και την Ευρωβουλή», αναφέρει ο ανταποκριτής του Euronews στην Αθήνα.

To άρθρο του Euronews μεταφέρει επίσης τη δήλωση Κασιδιάρη από το βήμα της Βουλής ότι το βίντεο αποτελεί παραδοχή ότι η δίωξη κατά της Χ.Α. έχει καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους, καθώς το κόμμα του αφαιρεί ψήφους από τη ΝΔ και της απαγορεύει να πάρει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταφέρει ακόμη την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, στην υπόθεση δίωξης της Χ.Α.

Το τηλεγράφημα του Associated Press, που αναπαράγεται από πολλά ξένα ΜΜΕ αναφέρει πως το περιστατικό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ βρίσκεται ενώπιον δύο κρίσιμων πολιτικών αναμετρήσεων, των τοπικών εκλογών και των Ευρωεκλογών.

Σημειώνει ότι στο βίντεο ο κ. Μπαλτάκος αφήνει να εννοηθεί πως υπουργοί πίεσαν δικαστικούς να προφυλακίσουν στελέχη της Χρυσής Αυγής και ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τη Χ.Α. γιατί αφαιρεί πολιτική δύναμη.

Μεταφέρει επίσης την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για καιροσκοπισμό από την πλευρά της κυβέρνησης και για «μείζον πολιτικό ζήτημα».

Διαβάστε περισσότερα για τον Τάκη Μπαλτάκο

By