Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διελκυστίνδα για το νέο δάνειο

Ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνει το θέμα του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τα μέσα του 2015

Stournaras soimple

Ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνει το θέμα του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τα μέσα του 2015. Όσο και αν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι μπορεί να καλύψει “εκ των έσω” τις ταμειακές του ανάγκες, Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνο, αφήνουν το θέμα ορθάνοιχτο.

Για ακόμα μια φορά ο γνωστός πλέον σε όλους επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» επανέλαβε τις εκτιμήσεις πως η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά το καλοκαίρι και σίγουρα αφού θα έχουν ολοκληρωθεί τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι δανειστές- εταίροι έχουν πλέον ξεκαθαρίσει ότι αυτή η διαδικασία θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας, «κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό», άρα και το τι θα γίνει με το “μαξιλαράκι” των 11δισ ευρώ του ΤΧΣ.Τότε όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ακολουθήσει τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα τόνισε πως μέχρι στιγμής η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για τη λήψη των «πακέτων» στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. «Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα δεδομένου ότι οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και μετά το ανασχηματισμό, τονίζοντας ότι «Η αλλαγή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει πως θα υπάρξει και αλλαγή στην πολιτική».

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών και όχι μόνο αυτών, σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της να δώσει μια μάχη με στόχο να αποφύγει ακόμα ένα δάνειο και ίσως ένα νέο μνημόνιο.

Η μάχη δεν θα δοθεί σε ένα πεδίο αλλά σε πολλά και θα έχει μακρά διάρκεια. Προφανώς, δεν θα κριθεί μόνο από τις διαπραγματεύσεις αλλά και από την πορεία του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση επιμένει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση φόρων και αύξηση παροχών θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς λεονταρισμούς και κυρίως χωρίς προεκλογική λογική.
Αλλιώς θα βρεθούμε και πάλι “δεμένοι” χωρίς να το καταλάβουμε.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By